Aktivister blokerer dansk lufthavn for at forhindre hjemsendelser: »Vi nægter se stiltiende til«

Aktivister fra Welcome to Denmark tager tirsdag morgen til Roskilde Lufthavn for at forhindre myndighederne i at sende ti afviste asylansøgere hjem til Afghanistan.

Aktionsgruppen Welcome To Denmark mødte op i Roskilde Lufthavn tirsdag morgen d. 28. februar 2017, for at forsøge at blokere en ventet udsendelse af afviste asylsøgere fra Afghanistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi nægter se stiltiende til, imens Danmark tvangsudviser mennesker, der har brug for vores hjælp og beskyttelse.«

Sådan lyder det fra sammenslutningen Welcome to Denmark, der tirsdag forsøger at mobilisere ligesindede til aktivisme i Roskilde Lufthavn, hvor de vil forsøge at hindre tvangshjemsendelse af ti afghanere, der har fået afslag på asyl, men alle nægter at rejse hjem.

»Vi vil sætte os passivt til modværge ved at lægge vores kroppe mellem flygtningene og udvisningen. Vi forsøger at blokere indgangen til lufthavnen,« fortæller talsmand Søren Warburg, der kalder de ti afghanere flygtninge, selv om det er netop den beskyttelsesstatus, de danske myndigheder har afvist at give dem.

Facebook står der, at 74 personer deltager, men Søren Warburg forventer tirsdag morgen, at de bliver 40-50 personer ved 10-tiden. Selv er han i lufthavnen lidt over 8, og fra morgenstunden har sammenslutningen desuden haft enkelte til at holde øje ved både lufthavnen og Ellebækfængslet, hvor de afviste asylansøgere lige nu sidder.

Ifølge Politikens oplysninger var det mandag aften fortsat uvist, om hjemsendelserne virkelig er planlagt til at finde sted tirsdag. Advokat Niels-Erik Hansen repræsenterer seks af de afviste asylsøgere, og han fortæller avisen, at han ikke kunne se tegn på, at en hjemsendelse var nært forestående, da han var på besøg i Ellebækfængslet mandag. De afviste asylansøgere er blevet placeret i fængslet, indtil de bliver sat på et chartret fly fra Roskilde Lufthavn og fløjet direkte til Kabul i Afghanistan, skriver Politiken.

Ifølge Welcome to Denmark sker hjemsendelserne på trods af, at de afghanske myndigheder har afvist at tage imod de ti afghanere. Og sammenslutningen fremhæver, at udvisningen af en 16-årig afghaner, Abolfazl Vaziri, tilbage i 2015 fik dødelige konsekvenser, idet han blev fundet død nogle måneder efter hjemsendelsen.

»Vi gør det her, fordi tvangsudsendelser er en meget seriøs størrelse. Vi mener, det er helt forrykt, at man hjemsender flygtninge til Afghanistan i øjeblikket. Der er tale om personer, hvis liv sagtens kan være i fare, når de sendes tilbage,« siger Søren Warburg, der har flere års erfaring med aktivisme.

Artiklen fortsætter under billedet.

Aktion mod udvisninger Aktionsgruppen Welcome To Denmark har bebudet, at den tirsdag vil søge at blokere en ventet udsendelse fra Roskilde Lufthavn af afviste asylsøgere fra Afghanistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

På Christiansborg opfordrer Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, politiet til at fjerne aktivisterne med magt, hvis de forsøger at blokere lufthavnen.

»Der skal sættes hårdt ind over for ballademagerne. De går direkte imod Danmarks interesser, og derfor forventer Dansk Folkeparti også, at de bliver fjernet med magt,« siger han til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at partiet opfatter aktionen som en ulovlig demonstration udført af kriminelle grupperinger.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi oplyser vagtchef Carsten Andersen, at der ikke er forberedt nogen politimæssig aktion, og der er ikke politi til stede i lufthavnen på forhånd.

»Men det er klart, at hvis vi får en anmeldelse om noget, så ser vi på det,« siger han.