Akkari får ros for at afsløre sin egen terrorforbindelse

Som optakt til Muhammedkrisen mødtes Ahmad Akkari med terrororganisationer for at »lægge pres på Danmark«. Kurt Westergaard og Per Stig Møller er rystede, men roser Akkari for nu at fortælle historien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere prædikant Ahmed Akkari spillede en endnu mere aktiv rolle under Muhammedkrisen, end det hidtil har været kendt.

Ikke nok med, at han i slutningen af 2005 rejste rundt i Mellemøsten sammen med en delegation, der opildnede til fordømmelse Danmark.

Han mødtes i samme periode med de militante grupper Hamas og Hizbollah for at optrappe konflikten.

I bogen »Min afsked med islamismen«, der udkommer på tirsdag, fortæller Akkari, hvordan han og tre andre top-islamister opsøgte palæstinensiske Hamas og libanesiske Hizbollah for at få dem til at hjælpe med at »lægge pres på Danmark«.

Begge organisationer optræder på vestlige terrorlister og er berygtede for deres brug af blandt andet selvmordsangreb mod civile mål. Det var netop grunden til, at de blev kontaktet, fortæller Ahmed Akkari, som i sommer trådte frem i offentligheden og angrede sine handlinger under Muhammedkrisen for otte år siden.

Hizbollah har højst sandsynligt tillagt delegationen fra Danmark en vis betydning. Det forklarer Libanon-ekspert Rune Friberg Lyme, som er tilknyttet organisationen International Media Support:

»Besøget skal ses i lyset af den interne situation i Libanon i 2005, hvor landet var meget splittet rent politisk. Hizbollah havde derfor behov for at række en hånd ud til sunni-muslimer og der kommer så den danske delegation på et sensitivt tidspunkt. Det har helt sikkert været noget, Hizbollah kunne bruge til at knytte bånd,« siger han.

At Ahmed Akkari nu fortæller om hidtil ukendte detaljer afføder ros af sig fra to af krisens andre hovedpersoner - tegneren Kurt Westergaard og daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K).

»Jeg synes, det er godt gjort,« siger Kurt Westergaard, som fik ændret sit liv dramatisk og må leve under sikkerhedsbeskyttelse på grund af sin tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Per Stig Møller, er decideret chokeret over at læse, at de danske islamister opsøgte Hamas og Hizbollah:

»Det er en rystende afsløring af, hvilke destruktive kræfter der var på spil, og som ville udnytte tegningerne til at skabe civilisationernes sammenstød, og det viser, hvor rigtigt det var, at regeringen stod imod dem,« skriver Per Stig Møller i en mail til Berlingske Nyhedsbureau. Også han roser Akkari for at stå frem og for at angre sine kontroversielle handlinger.

Ahmed Akkari fortæller selv, at kontakten til de to terrorbevægelser blev etableret under en rejse til Libanon i slutningen af december 2005. Ud over Akkari selv deltog Islamisk Trossamfunds daværende talsmand Kasem Said Ahmad, formanden for moskeen på Ørbækvej i Odense, Mahmoud Mansour, og Aarhus-imamen Raed Hlayhel. I begge tilfælde blev de fire personer afhentet af bevæbnede mænd og kørt til hemmelige mødesteder, hvor de fremlagde deres sag for højtstående medlemmer af de to organisationer.

»Vi bad dem ikke specifikt om en voldelige aktion, men det lå i kortene, at det var en mulighed. Man går jo ikke til en militant organisation for at få et læserbrev,« siger Akkari i bogen, der er blevet til i samarbejde med BT-journalist Martin Kjær Jensen.

Akkari konkluderer selv, at henvendelserne til Hamas og Hizbollah var stærkt medvirkende til, at Muhammedkrisen udviklede sig voldeligt nogle uger senere. Både Hizbollah og Hamas deltog således i de optog, der blandt andet gik til angreb på danske ambassader.