Akkari: »Der hviler en tung byrde på de muslimske minoriteters skuldre«

Den tidligere så kontroversielle imam, Ahmed Akkari, opfordrer såvel danske som europæiske muslimer til klart og tydeligt at tage afstand fra religiøst betinget terror som den i Paris.

»Jeg er bange for, at det, der er sket i Paris, kan få andre på lignende tanker,« siger Ahmed Akkari Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Muslimer i såvel Danmark som i resten af Europa er nødt til klart og tydeligt at tage afstand fra de islamister og jihadister, der enten begår eller støtter terrorangreb som det på bladet Charlie Hebdo.

Sådan lyder budskabet fra den tidligere imam, Ahmed Akkari, der frygter, at attentatet vil føre til yderligere polarisering mellem muslimer og ikke-muslimer i Europa.

»Der hviler en tung byrde på de muslimske minoriteters skuldre. I hele Europa. De har et kæmpe ansvar for nu at vise, at de er for demokrati, at de er for fred, og at de tager afstand fra religiøst betinget vold. De skal klart og tydeligt vise deres forståelse for de europæiske værdier,« understreger han.

Ahmed Akkari har en kontroversiel fortid og et godt kendskab til de ekstreme, muslimske miljøers tankegang.

Tilbage i 2005 rejste han sammen med andre danske imamer og muslimer til Mellemøsten for at vise Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten og var dermed med til at udløse den såkaldte Muhammed-krise.

Han har dog senere valgt at tage klart afstand fra sin fortid.

»Det er ikke nok, at andre siger for muslimerne, at de ikke har noget at gøre med det, der sker. De må selv tage klart og tydeligt afstand,« fastslår han:

»Vi er ofte vidne til en mere undskyldende holdning.«

Ahmed Akkari taler om, at »der generelt blandt muslimerne er grobund for voldelige tanker«.

"Der er i mange muslimske miljøer en vis tøven, når det kommer til at tage reel afstand," siger han:

»For at unge overhovedet skal komme på sporet af voldelige tanker, skal de jo være i miljøer, der accepterer eller ligefrem går ind for voldelige tanker.«

Han oplever, hvordan der i nogle muslimske hjem nok bliver taget afstand fra det, som der bl.a. er sket i Paris, men hvordan der underforstået også bliver sagt, at ofrene pga. deres handlinger mere eller mindre selv er ude om det.

»Det er er stiltiende accept af voldsmentaliteten,« mener han.

Han opfordrer muslimer til i stort tal at gå på gaden og vise deres kritik.

»Hvor var de religiøse institutioner foran den franske ambassade i København i går?« spørger han.

Ifølge Ahmed Akkari har der længe blandt radikaliserede muslimer været det, han beskriver som en følsomhed over for tegninger som dem, bl.a. Charlie Hebdo har bragt.

»Da jeg var ung og begyndte at optage de her tanker, blev jeg mere og mere selvforherligende omkring mine egne værdier og symboler. Jeg oplevede, hvordan vores forståelse af egne symboler og forbilleder kom helt derop, hvor det ikke længere var muligt bare at snakke om dem,« siger han:

»Jeg er bange for, at det, der er sket i Paris, kan få andre på lignende tanker. Derfor er det så vigtigt, at det bliver fordømt. De religiøse miljøer må langt klarere sige, hvor moralsk fordærvet det er.«