Akademikernes a-kasse melder sig ud af A-kassernes samvirke

Efter lang tids ophedet debat slå sammenholdet mellem a-kasserne sprækker. Akademikernes a-kasse melder sig ud af A-kassernes Samvirke, fordi organisationen blander sig for meget i politik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks fjerde største a-kasse, Akademikernes, har meddelt, at de træder ud af fællesorganisationen A-Kassernes Samvirke i protest mod for mange politiske udmeldinger, skriver avisen.dk

»Selvfølgelig er det a-kassernes opgave at gøre opmærksom på de faktuelle forhold, men de skal ikke markere sig på for eksempel fordelingspolitik. Vores faglige organisationer mener ikke, at a-kasserne skal tage teten på det område. Det vil de gøre selv,« siger a-kassens direktør Per Hansen.

Med op mod 2,1 millioner medlemmer i ryggen udgør A-Kassernes Samvirke en vægtig stemme på det danske arbejdsmarked, og blandt andre a-kasser vækker det bekymring, at 180.000 højtuddannede medlemmer nu vender fællesorganisationen ryggen.

»Der er grund til at råbe vagt i gevær. Det skulle nødig være noget, som griber om sig. Vi bliver lyttet mere til, hvis vi står sammen og er i stand til at tale med en tunge,« siger Lars Werge, der er næstformand i Dansk Journalistforbund og sidder i bestyrelsen for A-kassen Journalistik, Kommunikation og Sprog.

Det er især i forbindelse med halveringer af dagpengeperioden, at A-kassernes Samvirke har markeret sig, hvor direktør Verner Sand Kirk flittigt har påpeget, at mange flere ledige ville løbe tør for dagpenge, end regeringens egne prognoser lagde op til.

Det er Akademikerne ikke uenige i, men de mener, at a-kassernes arbejde overskygges af de politiske udmeldinger.

»Vi er ikke uenige i, at vi skal gøre opmærksom på, hvis nogen nye regler virker meget uhensigtsmæssigt, og når omfanget af ledige, der falder ud af dagpengesystemet, er meget større end forventet. Men det bliver for politisk, når vi kommer ind på løsninger på problemet,« siger Per Hansen.

Verner Sand Kirk ærgrer sig over udsigten til at miste et af de tunge medlemmer.

»Det er vi kede af, og vi kan ikke forstå det,« siger han og erkender, at bruddet vil svække sammenslutningen.

Akademikerne træder formelt ud af fællesorganisationen 1. januar 2015.