Aircondition kan gøre dig syg

Kunstig kulde som aircondition kan give forkølelse, tørre slimhinder eller allergi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste nyder i sommervarmen at blive kølet ned af en sval aircondition. Men pas på, for aircondition kan gøre dig syg, advarer læger, forskere og Astma-Allergi Forbundet.

Mange får ondt i halsen og bliver forkølet af den kolde luft, andre får problemer med sviende øjne eller tørre slimhinder, mens man hos Astma-Allergi Forbundet frygter, at den stigende brug af aircondition kan give flere danskere allergi, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Kroppen er muligvis mere modtagelig for de typer virus, der er i luften, når den er afkølet. Det kan være forklaringen på, at nogle bliver forkølet af temperaturforskellen, forklarer Harald Meyer, afdelingslæge ved Bispebjerg Hospital.

Et stigende antal arbejdspladser har fået aircondition. Her peger undersøgelser på en sammenhæng mellem brugen af aircondition og gener blandt de ansatte, siger seniorforsker Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforsknings Institut, SBI.

- Tværgående undersøgelser viser, at man har en større forekomst af gener som hovedpine, tørre slimhinder, sviende øjne og tør næse i bygninger, hvor der er mekaniske ventilationsanlæg i forhold til bygninger uden. Problemerne forklares som regel med fejl i systemet og manglende vedligeholdelse, siger Lars Gunnarsen.

Direktør Thorkil Kjær fra Astma-Allergi Forbundet frygter for de langsigtede konsekvenser.

- Vi har mistanke om, at aircondition har en effekt på vore immunsystem, og at der er en sammenhæng med udviklingen af luftvejsallergier. Vi mangler endnu den klare dokumentation, siger han til avisen.

/ritzau/