Airbnb-kender: Politikere skal samarbejde med tjenesten om en løsning

I Amsterdam har bystyret og Airbnb sammen fundet en løsning, der sikrer, at der bliver betalt skat af fortjenesten på at leje private lejligheder og værelser ud. Det samme burde danske politikere gøre, mener forfatter til Airbnb-bog.

Ansatte arbejder på Airbnb-kontoret i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN BUREAU

I Amsterdam har det lokale bystyre fundet en løsning i samarbejde med udlejningsportalen Airbnb, der sikrer, at de private udlejere betaler den skat, de skal, og at udlejere er pålagt visse krav omkring sikkerheden i lejemålet.

Og det burde vi også have i Danmark, mener Anne Lis Toft, journalist og forfatter til en ny bog om netop Airbnb:

»De har lavet en turistskat. Så hvis man lejer sit værelse ud i Amsterdam, så får man først pengene udbetalt, når Airbnb har trukket turistskatten fra prisen og givet den til bystyret i Amsterdam. På den måde får udlejer også kun de penge i lommen, som de må bruge, som de vil. Det vil være rigtig smart, hvis vi gjorde det samme i Danmark,« siger forfatteren til bogen »How to win at Airbnb«.

Anne Lis Toft lejer selv værelser ud i sine hjem i både Danmark og Spanien, og derfor har hun allieret sig med en erfaren revisor for at kunne gennemskue, hvordan hun skal betale sin skat af fortjenesten:

»Men selv en erfaren revisor som ham synes, at det er vildt svært at finde ud af, hvilke regler Airbnb hører under i forhold til dansk skat,« fortæller Anne Lis Toft.

Derfor er hun fuldstændig på linje med, at danske politikere er nødt til at regulere danskernes brug af Airbnb - de er nødt til at melde klart ud. Men de skal gøre det lettere, ikke sværere, understreger hun.

Horesta, der er hovedorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, mener, at danske udlejere på Airbnb skal pålægges de samme krav til sikkerheden, som hotellerne er pålagt.

Men også her har man i Amsterdam fundet en løsning sammen med Airbnb. Det betyder blandt andet, at udlejere skal have installeret brandalarmer, førstehjælpskasser og andet sikkerhedsudstyr, før de må leje et værelse eller en lejlighed ud.

Anne Lis Toft mener, at danske politikere skal samarbejde med Airbnb, som de har gjort i Amsterdam, i stedet for at pege fingre ad Airbnb og de danske udlejere, som Horesta eksempelvis gør.

»Uanset hvad du gør, vil du aldrig nogensinde kunne lægge Airbnb i graven. Så er det bedre at finde en løsning, så folk betaler deres skat. Jeg tror, folk gerne vil betale skatten, det er bare så besværligt af få det gjort nu. Derfor kan der være den her omgang med sorte penge,« siger hun.

I Danmark er det ikke et krav, at der er installeret en række sikkerhedsforanstaltninger i lejemålet.