Ahmed Akkari går til angreb på tidligere allierede

Ahmed Akkari, en af de mest markante kritikere af Muhammed-tegningerne, har gået offentlig bodsgang i den forgangne uge. Nu går han i frontal-angreb på islamister.

Den omstridte tidligere prædikant Ahmed Akkari, der i den forgangne uge har gjort op med sin egen rolle under Muhammed-krisen, går nu til angreb på sine tidligere allierede i de islamistiske miljøer i Danmark.

Akkari spillede i 2005 en nøglerolle under den største udenrigspolitiske krise i Danmark siden Anden Verdenskrig, der kostede mere end 100 mennesker livet, og hvor danske ambassader og flag blev sat i brand.

»Jeg havde en fin position som prædikant og som en person, som folk så op til. Men jeg har været dybt inde i miljøet og set råddenskaben og korruptionen i både tankesættet og helt konkret,« siger Akkari til Berlingske.

Han var talsmand for en række muslimske organisationer, heriblandt Islamisk Trossamfund, der protesterede mod de 12 Muhammed-tegninger i Jyllands-Posten. Udover rollen som talsmand under Muhammed-krisen var Akkari også deltager i den delegation, der rejste rundt i Mellemøsten med et krav om, at Danmark skulle komme med en officiel undskyldning, efter at tegningerne var blevet trykt.

Akkari har i interviews i BT og Jyllands-Posten i den forgangne uge gjort op med sin egen rolle og erklæret, at det var »okay« af Jyllands-Posten at bringe tegningerne.

Akkari kalder stadig sig selv muslim, men han har brudt med den radikale version af islamismen, som han i dag advarer mod:

»Islamismens principper bygger på tolkninger, men de bliver udlagt som ultimative sandheder. De forskellige tolkninger bliver fejet væk af folk, der har interesse i at udlægge tingene som absolutte sandheder. Islamisk Trossamfund har en meget stærk tradition inden for det. Jeg respekterer ikke de mennesker, der leger rene og hellige, når det bare er magtkamp,« siger Akkari og tilføjer:

»Kernen i mit oprør er, at islamismens principper tager monopol på en bestemt forståelse af at være religiøs. Der er noget galt i et monopol på de rigtige meninger og handlinger. Det er forkert, og det skal unge muslimer vide.«

Hos Islamisk Trossamfund ønsker man ikke at forholde sig til kritikken fra Akkari:

»Vi mener, at sagen er forældet, og vi er ikke interesserede i at deltage i debatten. Akkari har aldrig været talsmand for Islamisk Trossamfund og han må sige, hvad han vil. .

Mandag aften deltager Ahmed Akkari i et debatarrangement i Kolding i kølvandet på hans selvopgør. Den socialdemokratiske folketingskandidat Christian Raberg Madsen, der står bag debatarrangementet, oplyser til Berlingske, at han på baggrund af en række trusler mod Akkari i den forgangne uge vil henvende sig til politiet angående sikkerheden ved mødet.

»At vi overhovedet skal diskutere sikkerhed i forbindelse med debatmødet viser, hvorfor det er vigtigt overhovedet at afholde mødet,« siger Christian Raberg Madsen.

Akkari var på flere måder kontroversiel under Muhammed-krisen. Han kom dog for alvor på alle danskeres læber, da han i den franske dokumentar »Vredens tegninger« truede med at sprænge politikeren Naser Khader i luften. Akkari undskyldte efterfølgende med, at det var ment som en joke.

Naser Khader havde dog svært ved at se det sjove i joken. Både i dag og dengang. Men han er dog »positivt overrasket« over Akkaris selvopgør.

»Jeg er skeptisk, da det er svært for mig at vurdere hans omvendelse og hans oprigtighed. Men umiddelbart vil jeg lade tvivlen komme ham til gode. Folk skal have lov til at blive klogere, og jeg byder ham velkommen i fornuftens rækker,« siger Naser Khader, der opfordrer Akkari til at give ham en undskyldning for bombetruslen.