Agurker med farlig E-coli i Danmark

Agurker smittet med bakterier, der kan give livsfarlig diarre, er importeret til Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To danske virksomheder i henholdsvis Grindsted og Kolind har fået leveret spanske agurker, som er inficerede med dén E-colibakterietype, som i øjeblikket hærger i Nordtyskland og som også har smittet flere forbrugere fra Danmark.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Oplysningerne stammer fra de tyske fødevaremyndigheder, som har givet dem videre via det fælleseuropæiske fødevarevarslingssystem.

Fødevarestyrelsen har på baggrund af oplysningerne fra Tyskland kontaktet de to virksomheder og pålagt dem at trække partierne tilbage fra handlen.

De to virksomheder er ifølge Berlingskes oplysninger ikke store landsdækkende fødevarekæder, men mindre virksomheder.

Den livstruende tarmsygdom kommer fra den såkaldte VTEC-bakterie. Symptomerne er akut maveinfektion, ofte med svære mavesmerter og opkast. Hos cirka en tredjedel medfører smitten blodig diarré. Alvorlige tilfælde kan resultere i livstruende nyresvigt, særligt hos børn.

Mere end 400 personer i Tyskland er smittede og mindst tre er døde. Mindst syv danskere, som for nylig har været i Tyskland, er også ramt.

Fødevarestyrelsen fastholder stadig sine råd til danske forbrugere om ikke at spise rå agurk fra Spanien og rå agurk, tomat og salat fra Nordtyskland.

Supermarkedsgiganterne Coop og Dansk Supermarked besluttede allerede i går at fjerne spanske agurker fra hylderne. I dag fulgte Horesta at følge trop.

VTEC står for verotoksin-producerende E.coli-bakterie.