Agent P510 giver offentligheden et kighul til politiets hemmelige arbejde

Bag lukkede døre i Københavns Byret har politiagent P510 i to dage vidnet i Danmarks største hashsag. Uden at afsløre hverken navn eller udseende gav han et unikt indblik i politiets arbejdsmetoder, når loven går undercover.

Der er dem i uniform, og så er der dem, der optræder anonymt. Det er ikke altid lige til at se, hvem der er politifolk på Christiania – de to seneste dage har en af politiets under-cover-agenter på fristaden fortalt om sit arbejde før den store aktion i Pusherstreet i marts. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan gik det til, at politiet 13. marts kunne anholde flere end 80 personer på Christiania i danmarkhistoriens største sag om hashhandel – og hvilke metoder brugte politiet til at optrevle og dokumentere hashhandlen i fristaden?

Noget af sløret for politiets hemmelige arbejde op til hashaktionen i marts løftes lige nu i en af de i alt seks retssager, der i øjeblikket afvikles i Københavns og Frederiksbergs byretter.

I »sag 6« vidner i øjeblikket en af de politiagenter, som i halvandet år har haft sin gang på Christiania, og som derfor er et centralt vidne. Agenten går under navnet P510.

P510 sad mandag og tirsdag i vidneskranken i Københavns Byret, hvilket foregik for hermetisk lukkede døre. Persiennerne var trukket for i retssal 60, og et vindue uden persienner blev klistret til med et stort stykke brunt papir.

Pressen og tilhørerne blev sendt til et tilstødende lokale, og lyden fra retssalen blev transmitteret via en stor højttaler. Alt sammen for at sikre at P510 kan fortsætte sit arbejde på Christiania.

Dagenes agentvidneforklaringer giver trods de lukkede døre et unikt indblik i politiets arbejdsmetoder og tilstedeværelse på Christiania. Agent P510 forklarede i retten, at han med skjult kamera i 90 tilfælde har filmet, at han har købt hash i forskellige boder. Typisk købte han varer for mellem 50 og 300 kroner, og han har oftest opholdt sig i fristaden mellem klokken 11 og 17. Efter klokken 14 var der flest mennesker, sagde agenten i byretten.

En del af de mange videooptagelser blev tirsdag vist frem i byretten, hvor P510 på videobidder udpegede flere af de tiltalte i »sag 6«, hvor ti personer er tiltalt.

Forud for efterforskningen på Christiania har agenten fået »kvantum«-undervisning, hvor han har lært at vurdere hvor store mængder hash, der befinder sig på eksempelvis disken i en bod, men også undervisning i hvordan man ser forskel på god og dårlig hash baseret på blandt andet farve og olieholdighed.

Sælgere og praktiske grise

P510 fortalte i byretten, at politiet under den halvandet år lange efterforskning har delt de mistænkte i op to kategorier: Sælgere og bodmedarbejdere, som også kaldes »praktiske grise«.

»Sælgerne vejer, klipper og handler med hash og joints, mens bodmedarbejderne laver praktisk arbejde. De henter mad, fejer og står klar med en taske, hvis boden skal pakkes hurtigt ned,« sagde P510 i retten.

Ifølge agentens forklaring var det tydeligt, at sælgerne i boderne har adresse på Christiania og har haft en fast tilknytning til stedet.

Hvorvidt personerne i hashboderne faldt under den ene eller den anden kategori blev afgjort af, om de aktivt havde udført handlinger og ikke bare, om de havde opholdt sig i eller omkring boden, forklarede P510.

Hvis han eller andre af politiets agenter gentagne gange havde observeret bestemte handlinger fra en person, kom denne person på listen over enten sælgere eller bodmedarbejdere. Efterfølgende blev alle observationer af denne person med tidspunkter tilføjet til politiets liste over personer med en rolle i hashsalget på Christiania. Også selv om personen eksempelvis drak kaffe og ikke solgte hash.

P510 fortalte også, hvordan politiet allerede før efterforskningen havde kendskab til flere personer i miljøet på Christiania.

»Jeg havde på forhånd kendskab til personer, som kom fra efterforskningen. De blev identificeret på forskellige måder. Gennem politiets registre, sociale medier og almindelig efterforskning,« forklarede agent P510.

800 observationer uden kamera

Ud over de 90 videooptagelser har P510 gjort sig omkring 800 »sideobservationer«. Det er observationer, agenten selv har foretaget, som ikke er fanget på kamera, hvor han i nogle tilfælde har memoreret op til ti personer, han efterfølgende har noteret i rapporten.

Han forklarede tirsdag, at der har været fejl i flere af observationsrapporterne. I fire tilfælde var der blevet rettet i observationsrapporterne, efter at videoerne fra Christiania var blevet kigget igennem igen.

P510 sagde også, at sideobservationerne ikke kunne kontrolleres på samme måde, fordi der ikke var videobidder at sammenholde oplysningerne med. Men i hvert fald i ét tilfælde havde P510 foretaget en rettelse ved at tjekke teleoplysninger på den pågældende person fra sideobservationen.

»Sag 6« fortsætter i næste uge. P510 skal vidne i flere af de andre sager.