Afviste asylansøgere skal sendes til udrejsecentre

Som en del af den nye asylaftale skal afviste asylansøgere fremover have rådgivning om deres situation og oplysninger om deres hjemland samt mulighed for frivilligt at forlade Danmark på et såkaldt udrejsecenter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Får asylansøgere i Danmark nej til at blive, skal de ikke blive siddende på centre i månedsvis. I stedet skal der gøres mest muligt for at få dem af sted mod hjemlandet igen, slår regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance fast. Det skriver metroXpress.

De fem partier, som har indgået asylaftalen, der præsenteres onsdag, vil oprette særlige udrejsecentre, hvor afviste asylansøgere skal sendes hen. Her bliver de tilbudt individuel rådgivning om deres situation, information om deres hjemland, og samtidig bliver de opfordret til frivilligt at rejse ud af Danmark.

Vælger de alligevel at blive, er det muligt, sådan som det også er tilfældet i dag, at skære i deres kontante ydelser, at give dem meldepligt hos politiet flere gange ugentligt eller at frihedsberøve dem.

Aftalen er ifølge socialdemokraternes integrations- og udlændingeordfører, Jacob Bjerregaard, et stort fremskridt.

- Vi kan ikke have et system, hvor afviste asylansøgere bliver boende i Danmark. Med denne aftale styrker vi den positive tilgang til at få dem til at rejse hjem, og jo mere det virker, jo mindre bliver vi nødt til at tage de kradse metoder i brug. Men de kradse metoder skal kunne bruges mere offensivt end i dag, hvis guleroden ikke virker, siger han til metroXpress.

Socialdemokraten understreger, at aftalen er en stramning af reglerne, fordi »vi har set os nødsagede« til det.

Det er Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, dog ikke enig i. Regeringens støtteparti har nemlig ikke tænkt sig at lægge stemmer til hårdere vilkår for asylansøgere.

- Intet i det her betyder, at flere mennesker kan smides ud. Reglerne er ikke ændret. Men vi styrker den uvildige rådgivning og giver de afviste asylansøgere mulighed for at danne sig et billede af situationen i deres hjemland. Hvis Enhedslisten havde haft 90 mandater, var vi gået væsentligt længere med forbedringer, men det, vi præsenterer nu, er helt klart et skridt i den rigtige retning, siger hun til metroXpress.

Dog så hun gerne, at både pligten til at melde sig og frihedsberøvelse blev helt fjernet.