Afviste ægtepar vil sagsøge staten

Par, som har været tvunget til at bo i Sverige i flere år, selvom de ifølge en EF-dom kunne nøjes med få uger, kræver erstatning

Birthe Rønn Hornbech og Anders Fogh Rasmussen er presset af sagen om EF-domstolens afvisning af Danmarks udlændingepolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Foreningen Ægteskab uden Grænser samler sager sammen, som kan bruges til at få regeringen og Udlændingeservice dømt for at have vildledt borgerne om EU-reglerne for familiesammenføring, skriver Politiken.

Foreløbig har mellem 50 og 100 dansk-udenlandske par tilmeldt sig en mailliste, foreningen har oprettet. Her indvilliger parrene i at deltage i et massesøgsmål.

- Udlændingeservice har indtil juli fortalt, at det var nødvendigt at bo mellem fire og seks måneder i Sverige for at få familiesammenføring. Nu viser det sig, at man ifølge EU-reglerne kunne nøjes med få uger«, siger Bolette Kornum, formand for Ægteskab uden Grænser.

Ønsker erstatning
Derfor vil foreningen gennem et sagsanlæg søge erstatning for de udgifter, parrene blandt andet har haft ved at flytte til Sverige og ved at opsige job, de har haft i Danmark.

- Det siger sig selv, at hvis man kun behøver at bo i Sverige i få uger, kan man nøjes med et lille værelse, mens man behøver mere plads og også skal ud at købe møbler, hvis man skal bo der i flere måneder«, siger Bolette Kornum til Politiken.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) konstaterer i en kommentar gennem sin presserådgiver, at »det er enhver borgers ret at lægge sag an«.

Informationschefen i Udlændingeservice, Morten Lauersen, siger, at »ud fra de oplysninger vi har, har vi vanskeligt ved at se, hvad et erstatningssøgsmål skulle bygge på. Men et sagsanlæg er et legitimt retsmiddel, som vi vil forholde os til, hvis det bliver aktuelt«.