Aftale skaber frygt for massiv overbelægning

Et flertal i Region Hovedstaden vil nedlægge 38 senge på de medicinske afdelinger. Det er stik imod regeringens planer og vil forstærke problemerne med overbelægning, frygtes det.

De medicinske afdelinger i Region Hovedstaden er i forvejen belastede, mener Danske Patienter, der advarer mod nedskæringer. (Foto: Linda IKastrup) Fold sammen
Læs mere

Det kommer til at gå galt. Der vil i lange perioder være massiv overbelægning på mange medicinske afdelinger, og der vil opstå flere fejl i behandlingen.

Dét er frygten i patient- og personaleorganisationer samt hos politiske modstandere, efter at et flertal i Region Hovedstaden har indgået en budgetaftale, hvor der blandt andet lægges op til at nedlægge 38 senge på de medicinske afdelinger på hospitalerne.

»De medicinske afdelinger er hårdt belastede. Alligevel vælger man at skære ned, hvilket kun kan komme til at forstærke problemerne med overbelægning og et fortravlet, nedslidt personale, som vil lave flere fejl. Det er dybt problematisk,« siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter.

Det er en skrabet økonomiaftale mellem Danske Regioner og regeringen, som har fået Region Hovedstaden til at instruere sine hospitaler om at finde besparelser på cirka 400 millioner kroner.

Men at det især rammer de medicinske afdelinger vil være i direkte modstrid med planerne og prioriteringerne i Venstre-regeringen, der i finansloven har afsat flere hundrede millioner kroner til netop at bekæmpe overbelægningen, som også var et dominerende emne i valgkampen sidste sommer. Derfor har Venstre i Region Hovestaden også valgt at stå uden for aftalen, som kaldes »helt uspiselig«.

Flertallet bestående af blandt andre Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti sætter sin lid til et forstærket samarbejde med de praktiserende læger og kommunerne, som blandt andet er blevet bedre til at tage færdigbehandlede patienter hjem, hvilket vil medvirke til at lette presset på de medicinske afdelinger.

»Der er nogle ting, som trækker i den rigtige retning. Men det er klart, at vi skal være meget opmærksomme på udviklingen,« siger budgetord-fører Lars Gårdhøj (S).

Ud over at reducere antallet medicinske senge lægges der op til at nedlægge 900 stillinger. Til gengæld har politikerne sagt nej til forslag om at lukke skadestuerne på Frederiksberg og i Helsingør. Men den daglige åbningstid indskrænkes med tre timer, så der fremover kun vil være åbent mellem klokken ni og 21.