Afstemningsgyser: Omstridt byggeprojekt skal nu afgøres af Københavns Borgerrepræsentation

En afstemning i Københavns Kommunes Teknik og Miljøudvalg om et stort byggeprojekt på den gamle postgrund mandag, er overraskende endt uafgjort grundet sygdom. Der var ellers lagt op til, at byggeriet ville blive stemt igennem til de lokale beboeres store utilfredshed.

Modelbillede af det nye byområde set fra Dybbølsbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUNDGAARD & TRANBERG ARKITEKTER A/S
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne artikel er opdateret efter mødet mandag eftermiddag i  Københavns Kommunes Teknik og Miljøudvalg. Vi skrev tidligere i dag, at projektet villle blive stemt igennem, da medlemmernes stilling til sagen var kendt på forhånd, men grundet sygdom endte afstemningen lige.

Efter måneders tovtrækkeri var der lagt op til, at Postterminalen i København og dens betonfacade snart ville blive erstattet med et nyt byområde, da  Københavns Kommunes Teknik og Miljøudvalg mandag eftermiddag skulle stemme om projektet.

Tilbage i maj fremlagde bygherren, Danica Pension og Black Rock, for første gang planen for det nye område, men et flertal i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg forkastede dengang projektet med en begrundelse om, at etagemeterne var for mange og højhusene for høje.

På det tidspunkt var projektets højeste tårn 105 meter.

Nu er det reviderede projekt klar, men bygherren har nægtet at pille ved etagearealet, og i stedet spredt tårnene og gjort dem smallere, så tårnenes bredde i det nye forslag er 21-22 meter i stedet for de oprindelige 20-27 meter.

Til gengæld er tårnene blevet flere, fra syv til ti, og flere tårne har fået vokseværk. Således er byggeriets højeste tårn i dag 115 meter.

Det var det reviderede projekt, som Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg skulle tage stilling til mandag eftermiddag, og der tegnede sig inden mødet et politisk flertal for den nye startredegørelse.

Både Liberal Alliance og Venstre havde nemlig besluttet at stemme for denne gang, ligesom Socialdemokraterne og Konservative har gjort fra begyndelsen.

»Jeg ved godt, at mange er sure på projektet, men vi synes, at bygherre skal have lov til at bygge det. Hvis vi bliver ved med at sige, at bygninger er for høje, kan vi ikke samtidig beklage os over, at København mangler boliger. Vi skal finde på løsninger, der løser problemer,« siger gruppeformand og medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Heidi Wang (LA).

Venstre på Københavns Rådhus har lagt vægt på tårnenes nye placering.

»Vi har tænkt os at stemme for startredegørelsen i dag og sige ja til, at bygherre kan gå i gang, for noget af det jeg opponerede imod ved den første behandling var placering af det tårn, som er nærmest Bernstorffsgade, og det er blevet rykket nu, og det er blevet lavere,« siger gruppeformand og medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Flemming Steen Munch (V).

Det nye byggeri set fra Islands Brygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUNDGAARD & TRANBERG ARKITEKTER A/S.

Men det, der lignede en sag, der var afgjort på forhånd, er blevet kompliceret, af, at et af de socialdemokratiske udvalgsmedlemmer måtte melde afbud til mødet på grund af sygdom.

Det betød nemlig, at afstemningen endte 5-5. Som udgangspunkt betyder det, at indstillingen er stemt ned. Men da et parti brugte den såkaldte initiativret, skal sagen nu afgøres i Borgerrepræsentationen.

Her har hverken partierne for eller imod indstillingen på forhånd flertal. Det betyder, at det bliver Dansk folkeparti, der kommer til at afgøre sagen.

Hvad angår de nye, positive toner fra Liberal Alliance og Venstre, forstår talsmand for beboerne i Bernstorffsgade, Thomas Harder, ikke, at man kan forsvare at stemme for et projekt, som ikke tager højde for den oprindelige kritik.

»Det er enhver bygherres ret at prøve at få vedtaget sit projekt, men når Teknik- og Miljøudvalget vender tommelfingeren nedad, fordi projektet er for højt, for tæt og for lukket, så er det et stort problem – ikke mindst demokratisk -, at bygherre kommer med et revideret projekt, som er magen til det første og prøver at overbevise om, at nu er det sandelig fint og anderledes,« siger Thomas Harder.

Han og Bernstorffsgades beboere mener, at projektet kun er blevet større siden sidst, og det er især højden på byggeriets tårne, der er problematisk.

»Byggeriet bliver helt enormt stort i forhold til dets omgivelser, og det er et hovedproblem, at det er fuldstændig ude af skala i forhold til omgivelserne. Det vil reducere omgivelserne til skotøjsæske-størrelse med skygge og smadre Københavns standard karréhøjde,« siger Thomas Harder.

Også Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL), kritiserer politikerne på Københavns Rådhus for ikke at lytte til københavnernes modstand mod projektet, men at forsøge at tromle det igennem.

»Hvis et flertal i Borgerrepræsentationen ender med at blive ignoreret og kørt over af en privat bygherre, så kan jeg godt frygte, at andre bygherrer også vil blive ved med at insistere på, at få genbehandlet deres sager med kosmetiske ændringer, indtil flertallet i udvalget bøjer sig,« siger Morten Kabell.

»På Københavns og københavnernes vegne er jeg meget ærgerlig over, at stærke kapitalkræfter lykkes med at få nogle partier til at ryste på hånden. Men sagen skal nu afgøres i Borgerrepræsentationen, hvor Dansk Folkeparti har de afgørende stemmer. Nu får partiet én gang for alle muligheden for at vise, om de er på københavnernes eller storkapitalens side.«