Afstemning: Danmarks smukkeste bro

Som moderne ø-nation er Danmark spundet sammen af et sandt netværk af markante broer. I samarbejde med eksperter har Berlingske.dk udvalgt ti af nationens uomgængelige broer, som du kan være med til at kåre som den smukkeste. BILLEDSERIE: Se de ti kandidater her

Arkivfotos: Mogens Ladegaard / Jan Jørgensen / Steen Jacobsen / Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

På onsdag tages det hidtil længste skridt i Danmarks stolte historie som Europas førende brobyggernation. Danmark og Tyskland underskriver traktaten om den knap 20 km lange Femern Bælt-forbindelse, der fra 2018 vil blive en hovedpulsåre for trafik mellem Skandinavien og Nordeuropa.

Med en fast forbindelse over Østersøen vil ringen på mange måder være sluttet i vores bestræbelser på at knytte en geografisk delt nation af øer og hovedland sammen med et sandt netværk af broer og enkelte tunneller.

Sammensmeltningen begyndte for alvor i begyndelsen af 1930erne – en periode præget af høj arbejdsløshed og økonomisk depression. To enorme nationale prestigeprojekter, der skulle sætte gang i beskæftigelsen, blev iværksat, nemlig opførelsen af kombinerede vej- og jernbanebroer over Lillebælt og Storstrømmen.

I forhold til bruttonationalproduktet blev Lillebæltsbroen en større belastning for datidens statsfinanser end Storebæltsforbindelsen blev over 60 år senere. Og Storstrømsbroen blev intet mindre end Europas længste og bevarede helt op til nutiden sin status som kontinentets længste jernbanebro.

Med den øgede biltrafik og konstante udvidelse af motorvejsnettet opstod nye brobehov. I 1970 opførte vi en af datidens længste hængebroer, Den nye Lillebæltsbro, og de kommende årtier bød på stadigt mere markante bygningsværker som Vejlefjordbroen, Farøbroerne, den naturstridige Østbroen over Storebælt og endelig den første internationale forbindelse, Øresundbroen til Malmø.

Alle disse konstruktioner har gjort Danmark internationalt anerkendt som en brobyggernation af de helt store og tilmed som et land, der kan designe forbindelser, som smukt og naturligt føjer sig ind i landskaberne.

Men hvilken bro er Danmarks smukkeste? Det spørgsmål lægger vi hermed i dine hænder. Sæt kryds ved din favorit blandt de ti udvalgte her til højre for artiklen. På onsdag, når Femern-forbindelsen underskrives, kårer vi vinderen.