Afsløringer af S-netværk udstiller metadatas styrke

»Der er nogle ting, der er mere åbenlyse, end man går og regner med til hverdag,« siger Social- demokraternes Rasmus Prehn, efter at Berlingske har afsløret ham som en del af et hidtil ukendt netværk.

Folketingsmedlem for Socialdemokraterne Jens Joel gav Berlingske adgang til sine private data, bl.a. e-mail, SMSer, opkald og bankdata. Gennem såkaldt metadata blev Jens Joels politiske relationer afdækket, heriblandt en gruppe, som Jens Joel erkender fungerede som et »tæskehold«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne på Christiansborg bevægede sig i går ud i en større brandslukningsøvelse, efter at Berlingske mandag kortlagde en håndfuld interne socialdemokratiske netværk. Særligt ét netværk kaldet Aktionsgruppen og Nydelsesringen tiltrak opmærksomhed, fordi folketingsmedlem Jens Joel (S) erkendte, at det fungerede som »tæskehold«.

Samtidig fremhæver IT-kyndige, at øvelsen med at skabe overblik over de interne S-netværk bekræfter hensigten: Man kan komme ganske tæt på et menneske – alene ud fra overordnede data.Berlingske har helt ekstraordinært fået adgang til uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) og Jens Joels private data, bl.a. e-mail, SMSer, opkald og bankdata.

Adgangen til metadata

Analysen af de interne netværk var alene baseret på folketingsmedlem Jens Joels (S) e-mail og med afsæt i såkaldte metadata, altså hvem der har skrevet til hvem hvornår. Med hjælp fra e-mailenes emnefelter – overskriften på en e-mail – var Berlingske også i stand til at sætte navn på netværkene. Målet med kortlægningen var at demonstrere, at alene de overordnede data var nok til at komme tæt på Jens Joels politiske relationer.

»Det viser meget tydeligt, hvad man kan med metadata. Du kan afdække relationer, referencer og en persons sociale miljøer,« siger Birgitte Kofod Olsen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, der arbejder for tryg IT-anvendelse.

»Du kan altså skabe profiler af personer ud fra metadata. Oplysninger som ellers er private. Hvem jeg kommunikerer med, er jo som udgangspunkt fortroligt. Dine metadata kan bruges kommercielt til markedsføring og misbruges, hvis der bliver skabt profiler af dig, som ikke passer. Man skal huske, at politiet har adgang til metadata med en retskendelse, og at hackere også kan få fat i dem,« siger Birgitte Kofod Olsen.

Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, beskæftiger sig med persondata. Hun kalder det overraskende, men ikke uforståeligt, at Berlingske fandt frem til S-netværkene ud fra metadata.

»Sammensætningen af emneord, modtager samt tidspunkt kan blive en følsom cocktail. Det er nok de færreste, der tænker over det til dagligt,« siger Anette Høyrup.

Socialdemokraterne forsøgte i går at nedtone betydningen af det såkaldte tæskehold, som blev eksponeret. Gruppen bliver kun orienteret via mail, og netværket fokuserer ikke kun på at tæske løs på Venstre, lød det.

Erhvervsordfører Benny Engelbrecht blev i går identificeret som en del af Aktionsgruppen, der også omtales i emnefelterne som Nydelsesringen.

Han er ikke overrasket over, at kortlægningen lod sig gøre.

»Men jeg er også gift med en tidligere dataekspert,« tilføjer han.

Engelbrecht forsøger at nedtone netværkets betydning.

»Det er bare en mailgruppe, som man kan vælge at tilslutte sig, hvis man vil have en bestemt type presseklip, og vi mødes ikke fysisk. Vi vil gerne fremme det, der er godt for partiet og regeringen, eller fremhæve, hvis de andre gør noget dumt,« siger han.

Benny Engelbrecht fremhæver, at netværket laver andet end at slå på Venstre.

»Der er også fokus på os selv og f.eks. på Dansk Folkeparti. Men det er vel ikke usædvanligt, at meget handler om Venstre. Det er jo et stort parti,« siger Engelbrecht.

I går blev der sendt flere humoristiske kommentarer ud på det sociale medie Twitter om, hvad Nydelsesringen også kunne referere til. Benny Engelbrecht forklarer, at det var ham, der fandt på navnet.

»Navnet kommer af, at vi gerne ville skabe gode historier om trængselsringen. Jeg synes, at det vidner om en selvironisk tilgang til et uformelt netværk,« siger Engelbrecht.

Data på dagsordenen

Rasmus Prehn er også en del af Aktionsgruppen. Han er heller ikke overrasket over, at Berlingske fandt gruppen ud fra metadata.

»Men det er klart, at det viser noget om, at der ikke skal ret meget til, før man kan finde de her sammenhænge. Der er nogle ting, der er mere åbenlyse, end man går og regner med til hverdag,« siger han.

Han har »intet problem med« at blive udpeget i det, Jens Joel omtaler som »et tæskehold«. Men han ser det mere selv som en »arbejdsgruppe«. Berlingske havde ikke fået Prehns elektroniske spor.

»Jeg havde ikke selv haft lyst til at lægge mine data frem. Men jeg respekterer Jens Joels valg, og jeg synes, at det er meget modigt. Det tjener et ædelt formål, at offentligheden får vished om, hvad man kan med metadata,« siger Rasmus Prehn.

En række af de øvrige medlemmer fra Aktionsgruppen har ikke lyst til at kommentere det demaskerede netværk: Thomas Jensen vil ikke udtale sig om verserende sager på Christiansborg, mens han er på barsel. Ole Hækkerup vil bare ikke udtale sig. Pernille Rosenkrantz-Theil havde ikke lyst til at »bidrage til en artikel om Socialdemokratiske netværk«. Jacob Bjerregaard, som er blevet borgmester i Fredericia, vendte i går ikke tilbage på Berlingskes henvendelse.

Socialdemokraternes gruppeformand på Christiansborg, Henrik Dam Kristensen, fremhæver, at alle efterlader mange elektroniske spor, men er ikke »specielt overrasket« over, at Berlingske fandt S-netværkene.

Henrik Dam Kristensen fastslår, at det er Jens Joels valg at give adgang til de private data.

»Jeg havde ikke sagt ja. Ikke fordi jeg har noget at skjule, men sådan er vi forskellige,« siger Dam Kristensen.

På spørgsmålet om, hvorvidt han synes, at det er sundt, at der kommer mere fokus på data, logning og registrering, svarer Henrik Dam Kristensen:

»Målet var vel at indlede en debat, og jeg kan se, at det er lykkedes. Jeg konstaterer bare, at det er Sofie og Jens’ valg.«

De seneste dage har forskellige historier om data præget dagsordenen. Københavns Politi har bekræftet over for magasinet Vice, at ordensmagten har anholdt en person for at have hacket sig ind i en række kendte personers computere og bl.a. skaffet e-mail, chat og billeder. I går skrev dagbladet BT, at ugebladet Se og Hør ifølge en ny bog ulovligt skulle have overvåget danskerne ved at indhente betalingsoplysninger. Og ifølge internationale medier har den kinesiske efterretningstjeneste hacket sig ind i australske politikeres e-mail.

Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk oplever også, at interessen for og opmærksomheden på data stiger.

»Både fra forbrugere og fra medier. Vi har fået mange flere kritiske forbrugere, der henvender sig, især om CPR-numre,« siger Anette Høyrup.

»Nu mangler vi bare at få politikerne til at interessere sig mere for datasikkerhed.«