Afsløret: Se verdens ældste hundelufter

Arkæologer har i den arabiske ørken fundet de hidtil ældste aftegninger af mennesker med hunde i snor.

Jægere fra oldtidens Saudi-Arabien med hunde i snor bundet til livet. Illustration fra artiklen »Pre-Neolithic evidence for dog-assisted hunting strategies in Arabia« offentliggjort i Journal of Anthropological Archaeology. Fold sammen
Læs mere

Mennneske og hund har tilsynelande gået hånd i hånd, eller rettere hånd i snor, i mange tusinde år.

Det når arkæologer frem til efter gennem tre år at have nærstuderet flere end 1.400 forhistoriske hule- eller klippemalerier i det nordvestlige Saudi-Arabien, der i oldtiden var mere frodigt end i dag.

I Shuwaymis og i Jubbah har de registreret mere end 7.000 afbildninger af dyr og mennesker. Blandt de mange malerier er der på klipper ved et for længst udtørret flodleje nogle, der i særdeleshed vækker opsigt.

De kan være omkring 8.000 år gammelt. Et af dem forestiller en jæger med bue og pil omgivet af kobbel på 13 hunde, der hver især har individuelle aftegninger. To af hundene ser ud til at have en snor om halsen, der er bundet om livet på jægeren.

Ifølge forskerne fra det tyske Max Planck-institut kan det meget vel være det hidtil ældste kendte eksempel på et menneske med hund i snor.

»Hunde i snor vidner ikke alene om stor kontrol med jagthunde før den yngre stenalder, men også at hundene udførte forskellige opgaver i jagten,« skriver forskerne i en artikel offentliggjort i Journal of Anthropological Archaeology.

Hundene på malerierne minder ifølge arkæologerne om de nulevende canaanhunde, som mange i bl.a. Israel holder sig som hund, men som stadig lever vildt i de mellemøstlige ørkener.

Det kan tolkes, som at fortidsjægerne valgte at domesticere netop disse hunde, fordi de var tilpasset til jagt i ørkenen. Omvendt kan hundene også var resultatet af, at jægerne begyndte at domesticere arabiske ulve.

Det er uklart, hvornår mennesker begyndt at opdrætte og holde hunde. Genetiske og arkæologiske undersøgelser tyder på omkring 15.000 år siden, men ifølge artiklen i Journal of Anthropological Archaeology kan det også være så længe som 40.000 år siden.

Herhjemme findes der ikke forhistoriske illustrationer af hunde i snor, oplyser museumsinspektør fra Nationalmuseet, Peter Vang Petersen. Den ældtse afbildning stammer fra det berømte Gundestrupkar fra jernalderen. På bundpladen er der en hund, oplyser han.

Han forklarer, at hunde havde høj status i jægerstenalderens Danmark. De er fundet i egne grave og i menneskers grave. Hunden var dengang det eneste tamdyr og var ikke mindst vigtig i jagt.

»Hunden havde høj status hos jægerne og i den enkelte familie. På den måde minder det om i dag,« fortæller museumsinspektøren.

Forskerne fra Tyskland er usikre på den præcise datering af de saudiarabiske hundemalerier. Derfor kan de godt være yngre, erkender de. Men over for Science understreger de, at afbildingerne stadig er langt de ældste, hvor mennesker har hunde i snor. De henviser til, at de andre ældste afbildinger af hunde i snor stammer fra det gamle Egypten og er cirka 5.500 år gamle.

Når det alene gælder afbildning af hunde, er det ældste fra omkring 6.000 f.Kr. Det stammer fra lertøj udgravet i det sydvestlige Iran.