Afskaffelse af helligdag får kniven

Et flertal af danskerne afviser ideen om at rykke store bededag til en søndag. Politiker og fagforbund hæfter sig ved de godt 31 procent, der er klar til at rykke den.

Vi vil have lov til at spise vores varme hveder på den sædvanlige torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVA SEIDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi vil forsat holde fri store bededag. 55,9 procent af danskerne mener, at det er en dårlig ide at rykke helligdagen til en søndag imens 31,5 procent af de adspurgte støtter ideen.

De Radikales arbejdsmarkedsordfører, Nardeem Farooq, og fagforbundet FTF hæfter sig ved de 31,8 procent, der er klar til at give afkald på en fridag.

- Jeg er egentlig overrasket over, at så mange støtter ideen, for det er svært at give afkald på noget, som man synes er velerhvervede rettigheder. Så det synes jeg er positivt, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der bl.a. repræsenterer sygeplejerske, pædagoger og lærere til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forslaget om at sløjfe store bededag er dukket op i forbindelse med optakten til de kommende trepartsforhandlinger mellem regeringen, lønmodtagere og arbejdsgivere. Rykning af store bededag er et af de kort, som dele af fagbevægelsen er klar til at trække, når regeringen indenfor kort tid indkalder til trepartsforhandlinger med det formål at øge arbejdsudbuddet med 20.000 personer og derigennem skaffe 4 milliarder kroner ekstra til statskassen.

Ideen blev første gang luftet af de Radikale for to år siden, der med beregninger fra Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv i ryggen pegede på, at hvis man flyttede store bededag til en søndag, ville man øge arbejdsudbuddet med omkring 10.000 personer og skaffe ca. 2 milliarder kroner.

De Radikales arbejdsmarkeds ordfører, Nardeem Farooq, hæfter sig ved at næsten hver tredje er klar til at rykke helligdagen.

- Der vil altid være en vis modstand mod at flytte og afskaffe helligdage. Men jeg håber at modstanden falder, når debatten bliver endnu mere målrettet og modnet, og det bliver illustreret endnu skarpere, at man bliver nødt til at gøre noget, siger han til Morgenavisen Jyllandsposten.

Han understreger at forslaget ikke er et krav fra De Radikale, men blot en ide til, hvordan man kan øge arbejdsudbuddet.

- Vi bliver nødt til at gøre noget for at fastholde og bevare vores velfærdssamfund, og det kommer til at gøre ondt på os alle, siger Nardeem Farooq.

Han forklarer, at hvis man afskærer muligheden for at bruge flytningen af store bededag, må man tage andre midler i brug.

Trepartsforhandlingerne forventes at gå i gang indenfor den næste måned, når de indgående overenskomster har været til urafstemning blandt lønmodtagerne.