Aflever din computer til tjek eller bliv bortvist: Gymnasium kræver at se elevers browserhistorik efter eksamen

For at komme eksamenssnyd til livs har ledelsen på Roskilde Gymnasium besluttet, at de vil gøre krav på at kunne se elevers browserhistorik, når en skriftlig eksamen er afsluttet.

Elever på Roskilde Gymnasium skal til sommer aflevere deres computere efter en eksamen, så skolen kan tjekke deres browserhistorik. FOTO: 2.g på Roskilde Gymnasium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Når den dimitterende årgang af elever på Roskilde Gymnasium til sommer skal kæmpe for at komme igennem de sidste skriftlige eksaminer, kan de risikere at skulle aflevere deres computere, når tiden rinder ud. Hvis de nægter, kan de blive bortvist, skriver hjemmesiden Version2.

Det fandt skolens elever ud af, da de i sidste uge modtog en mail på deres fælles intranet, Lectio. Beskeden lød, at der vil blive foretaget kontrol af deres computere for at forebygge snyd.

»Vi er helt bevist om, at der i øjeblikket er meget fokus på det. Men vi står i den reelle udfordring, at vi skal forhindre, at eleverne snyder,« siger rektor ved Roskilde Gymnasium, Henrik Nevers, til hjemmesiden.

Flere gymnasier landet over har i forvejen værktøjer, de kan bruge til at opdage snyd. Indholdet i en afleveret opgave kan lægges op på plagiattjekkeren ’Urkund’. Den tjekker teksten formulering i forhold til eksisterende tekster på internettet, publikationer og tidligere opgaver.

Den kan dog ikke tjekke, om elever kommunikerer med hinanden under en eksamen.

Seniorjurist ved Forbrugerrådet Tænk Anette Høyrup mener ikke, at skolens krav om computertjek er på kant med reglerne.

»Det er jo op til Datatilsynet at komme med en konkret vurdering, hvis der bliver klaget over det, men umiddelbart mener jeg ikke, at det er problematisk,« skriver hun til Version2.

Fordi eleverne på Roskilde Gymnasium er blevet orienteret på forhånd, så de kan slette irrelevant historik, og fordi stikprøven sker i forlængelse af eksamen, vurderer Anette Høyrup ikke, at skolens krav er problematisk.

Ifølge Jyllandsposten blev 143 elever bortvist fra eksamen på grund af snyd i 2015.