Afholdsfolk kan have gavn af at drikke en enkelt

Op imod tre genstande om dagen kan styrke helbredet, hvis man er udsat for hjertesygdomme og type 2 diabetes. Det viser en ny rapport fra Motions- og Ernæringsrådet.

Foto: Foto: Kristian Sæderup

200 dødsfald kan hvert år undgås, hvis de, der ikke drikker alkohol, begynder at tage et glas vin til maden hver dag.

Sådan lyder det fra Motions- og Ernæringsrådet.

Alkohol er nemlig gavnligt for en række livsstilsygdomme. Blandt andet er en anelse alkohol godt til at forebygge en af de allerhyppigste dødsårsager i Danmark – hjerte-kar-sygdomme.

»Folk, der ikke drikker, ville mindske risikoen for at få hjerte-kar-sygdomme, hvis de begyndte at drikke lidt hver dag. Selvfølgelig bør man ikke begynde at drikke, hvis man for eksempel tager noget medicin, der ikke går med alkohol, eller hvis man er tidligere alkoholiker. Hvis ikke det er tilfældet, vil det gavne at drikke en enkelt eller to om dagen,« siger overlæge Kjeld Hermansen, der er formand for den arbejdsgruppe i Motions- og Ernæringsrådet, der har arbejdet med alkohol og livsstilssygdomme.

Den nye rapport fra rådet opgør fordele og ulemper ved alkohol.

Og her gælder det om at holde tungen lige i munden. For nogle vil det nemlig være en god idé at tage en enkelt hver dag, mens det for andre er meget uheldigt.

For alkohol har ikke udelukkende en positiv virkning på livsstilsygdomme.

Ikke bare godt
Ligesom at alkohol i de rette moderate mængder kan være godt imod hjertesygdomme, så kan alkohol også fremprovokere visse kræftformer – selv ved indtag af små mængder.

Ernæringsrådet har kigget på alkohols indvirkning på fire forskellige livsstilssygdomme: kræft, type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og fedme.

Det viser sig, at alkohol forebygger nogle livsstilssygdomme og fremprovokerer andre.

Alkohol virker fremprovokerende på både kræft i tyk- og endetarm og i særdeleshed på brystkræft. Risikoen for at få brystkræft vokser med syv procent, for hver daglige genstand man drikker.

Derimod har alkohol en positiv effekt på både nyrekræft, type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. Men også hvad angår et andet af tidens store sundhedsproblemer, har alkohol en uheldig virkning.

Alkohol feder, og derfor kan danskernes øgede alkoholforbrug være en af forklaringerne på, at antallet af overvægtige er steget voldsomt gennem et par årtier.

Forskellige retningslinjer
Samtidig med, at alkohol påvirker livsstilssygdommene forskelligt, spiller det også en rolle, hvilken alder og hvilket køn man har i forhold til effekten af alkohol. Også drikkemønstret spiller en stor rolle.

Formand for Motions- og Ernæringsrådet Morten Grønbæk, er godt klar over, at der er mange forskellige aspekter, man skal tage i betragtning, når man skal finde de mest hensigtsmæssige alkoholvaner til sig selv.

»Det, man bør gøre, er at kigge på sig selv og vurdere hvilke livsstilssygdomme, man selv er mest udsat for at udvikle. For eksempel har unge kvinder langt større risiko for at udvikle brystkræft, end de har for at få en blodprop i hjertet. Derfor er der næppe nogen gavnlig effekt hvad angår livsstilssygdomme ved at drikke for unge kvinder,« forklarer Morten Grønbæk.

Han pointerer dog samtidig, at en gennemsnitsdansker bør drikke en-tre genstande om dagen for midaldrende mænd og en genstand om dagen for midaldrende kvinder, hvis man vil have mindst risiko for at få en livsforkortende sygdom.