Afgørelse: Penkowa snød med mus

Hjerneforskeren Milena Penkowa har udvist videnskabelig uredelighed i to sager, fastslår Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Milena Penkowa har konsekvent afvist anklagerne mod hende for videnskabelig uredelighed, men hendes forsvar har altså ikke overbevist medlemmerne af UVVU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) har konstateret, at der er udvist videnskabelig uredelighed i de to første sager om hjerneforskeren Milena Penkowas forskning, som udvalget har truffet afgørelse i. Det oplyser UVVU onsdag.

Den ene sag handler om, UVVU ikke finder det sandsynligt, at Penkowa kan have haft så mange forsøgsmus til rådighed, som hun har beskrevet i en videnskabelig artikel.

Den anden sag går ud på, at Penkowa indsendte en videnskabelig artikel, hvor hun hævdede at have brugt to studerendes resultater. UVVU finder i den sag, at »Indklagede ved rapporteringen af sine forskningsmæssige resultater har afgivet vildledende og urigtige oplysninger om de metoder, som er anvendt, samt at den pågældende har angivet urigtige oplysninger om to studerendes bidrag til Indklagedes manuskript«.

Københavns Universitet indberettede sagerne til UVVU i november 2010.

- Det har været to usædvanligt komplicerede sager, og det har derfor trukket længere ud, end vi bryder os om. Men jeg er glad for at konstatere, at de to afgørelser efter en meget omhyggelig behandling er truffet af udvalget i fuld enighed, siger udvalgets formand, landsdommer Henrik Gunst Andersen, i en pressemeddelelse.

Milena Penkowa har konsekvent afvist anklagerne mod hende for videnskabelig uredelighed, men hendes forsvar har altså ikke overbevist medlemmerne af UVVU.

Afgørelser truffet af udvalget er endelige og kan ikke indklages til en anden myndighed.