Afghanistan-veteraner bliver syge flere år efter udsendelse

Ny undersøgelse viser, at et stigende antal krigsveteraner bliver ramt af PTSD flere år efter udsendelsen.

Stadig flere veteraner får PTSD flere år efter, at de har været udsendt. Det viser en undersøgelse fra Veterancentret, der er et behandlings- og videncenter under Forsvarsministeriet. Arkivfoto. Free Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten hver tredje danske veteran, der har været udsendt i Afghanistan, oplever svære symptomer på posttraumatisk stress syndrom (PTSD) flere år efter udsendelse.

Det viser en ny undersøgelse af et hold udsendt i 2009.

Flere får også moderate eller svære depressionssymptomer, viser undersøgelsen fra Veterancentret, der er et behandlings- og videncenter under Forsvarsministeriet. Det er en markant stigning i forhold til tidligere undersøgelser.

»Det kan måske virke underligt, at symptomerne optræder så sent efter udsendelsen.«

»Men resultaterne fra vores undersøgelse er i tråd med international forskning, der ligeledes viser, at for mange udsendte opstår symptomerne først adskillige år efter udsendelsen,« siger forsker ved Veterancentret Karen-Inge Karstoft, der står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

PTSD er en psykisk lidelse. PTSD kan optræde, efter at en person har været vidne til eller selv deltaget i livstruende hændelser såsom krigshandlinger.

Undersøgelsen viser, at 13,7 procent af veteranerne har svære symptomer på PTSD seks et halvt år efter udsendelse.

14 procent oplever moderate eller svære symptomer på depression.

Undersøgelsen er baseret på veteraner fra Isaf-hold 7. Det drejer sig om soldater, der var udsendt i Afghanistan fra februar til august 2009.

Holdet er en del af den første danske generation i nyere tid, hvor større grupper har været udsendt og deltaget i kamphandlinger.

Veteranerne blev også undersøgt to et halvt år efter holdets hjemkomst. Dengang havde 9,6 procent af veteranerne svære symptomer på PTSD.

9 procent havde moderate eller svære depressionssymptomer.

De veteraner, der har symptomer på PTSD seks et halvt år efter hjemkomsten, har desuden haft traumatiske oplevelser efter udsendelsen.

De har også et svagere socialt netværk end dem uden symptomer på PTSD. Det viser den nyeste undersøgelse.

»Vi ved ikke, hvad der er hønen og ægget i denne sammenhæng. Men det kan godt tænkes, at efterfølgende traumer og andre belastende livsomstændigheder og social isolation kan hobe sig op, så det til sidst kan udløse psykiske problemstillinger,« siger Karen-Inge Karstoft.

Undersøgelsens konklusion kan ikke direkte overføres til andre hold. Vilkårene og trusselsituationen har været anderledes for denne gruppe af soldater.