Afghanistan-soldat vidner mod sine plejeforældre

Mandag formiddag genoptager Retten i Nykøbing Falster sagen mod to plejeforældre fra Mern. Ved vidneskranken sidder en 26-årig soldat, der er rejst hjem fra tjeneste i Afghanistan for at vidne mod sine tidligere plejeforældre.

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 60-årig mand og en 54-årig kvinde er tiltalt for at have udøvet grov vold, vanrøgt, trusler og frihedsberøvelse mod deres plejebørn gennem en periode på 20 år.

Ifølge anklageskriftet blev soldaten udsat for frihedsberøvelse af parret fra han var 5 til han var 11 år gammel. I en periode fra 1990 til 1996 blev han utallige gange spærret inde på et loftrum. Det skete ofte og somme tider flere gange om dagen. I begyndelsen truede parret ham til ikke at forlade ejendommen og til sidst blev han spærret inde på loftet i flere timer og dage af gangen.

I dag er plejebarnet en voksen mand på 26 år. Han gør tjeneste som soldat i Afghanistan, men er rejst hjem for at vidne mod sine to tidligere plageånder. På de tiltaltes side har anklageren indkaldt parrets biologiske datter.

I sidste uge forklarede en 23-årig kvinde, hvordan ægteparret udsatte hende for systematisk mishandling, da hun var i pleje. Pigen endte i pleje hos parret allerede da hun var baby i 1990. Hun forklarede, at hun og et andet plejebarn blev tvunget til at holde på elektriske hegn, sendt uden for på bare fødder i silende regn og spulet med koldt vand. Ifølge kvinden spærrede parret også sine plejebørn inde og undlod at give dem mad, så børnene måtte spise toiletpapir og grisefoder for at blive mætte.

Sagen begyndte i 2009 da en 14-årig dreng betroede sig til en pædagog, som gik til Vordingborg Kommune. Da kommunen undersøgte sagen, viste det sig, at drengen ikke var den første der havde klaget over familien.