Afgående landsstyremedlem vil udfordre sin formand

Det indflydelsesrige grønlandske landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, Siumut, trækker sig nu fra sin post i Grønlands Landsstyre. Han går efter at blive Siumuts førstemand og dermed vælte landsstyreformand Kim Kielsen.

ARKIVFOTO: Vittus Qujaukitsoq Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At målet er at vælte Siumuts landsstyreformand og partiformand Kim Kielsen lægger manden bag den ulmende grønlandske paladsrevolution i det socialdemokratisk orienterede parti, der er i støbeskeen, ikke skjul på over for Berlingske.

Ifølge de seneste dages forlydender i Nuuk satser Vittus Qujaukitsoq på at blive partiets næste formand for Naalakkersuisut, på dansk landsstyreformand, efter Kim Kielsen. Det kommer i så fald til at ske på partiets ordinære landsmøde til juli.

- Du vil stille op som formand?

»Det ligger nok i overvejelserne, ja,« siger Vittus Qujaukutsoq til Berlingske.

Bliver Qujaukitsoq partiformand, baner det vejen for, at han kan blive landsstyreformand og dermed regeringsleder.

Siumuts formænd har siden Grønlands Hjemmestyre blev indført i 1979 siddet på posten som landsstyreformand. Bortset fra perioden 2009-13, hvor Siumut var i opposition til det IA-dominerede landsstyre.

Vittus Qujaukitsoq og hans fløj i Siumut har længe været i åbenlys opposition til landsstyreformand Kim Kielsen, der er blevet kritiseret for at være for usynlig og svag en regeringsleder.

-Hvem støtter dig i Siumut?
»Det kan jeg ikke udtale mig om. Heller ikke, hvad der sker i Siumut,« siger Vittus Qujaukitsoq.

-Du stiller altså op til formandsposten?
»Lad mig bekræfte det senere på eftermiddagen,« siger Vittus Qujaukitsoq.

Den afgående minister for udenrigsanliggender, som har fået ros for sin indsats fra erhvervslivet, er det mest internationalt orienterede ansigt i den grønlandske regering.

Han har rejst verden rundt på vegne af Grønland.

Bliver Vittus Qujaukitsoq valgt til Kim Kielsens efterfølger som partiformand, har han flere mærkesager, han vil fremme. Det er ikke mindst selvstændighed,at få højere beskæftigelse og mere gang i økonomien og erhvervslivet, han vil sætte fokus på.

»Grønlandsk selvstændighed er et emne, som optager Siumut meget. Jeg vil tro, at jeg også arbejde vil for at forbedre folks levevilkår og få mindsket den store ulighed. Vi skal have flere folk i arbejde. Det vil være den vigtigste opgave for en hver partiformand,« siger Vittus Qujaukitsoq.

Han er ikke valgt til det grønlandske parlament, Inatsisartut, Landstinget. Ved valget i 2014 fik han kun fik 87 stemmer. Det var ikke nok til en plads i parlamentet eller en plads som stedfortræder.

Alligevel blev Vittus Qujaukitsoq hentet ind som naalakkersuisoq, altså minister, for erhverv, arbejdsmarked og udenrigsanliggender, da Kim Kielsen dannede regering i 2014, efter at den skandaleramte Aleqa Hammond var væltet og havde forladt den politiske scene.

Vittus Qujaukitsoq har været landsstyremedlem i sammenlagt fire år. Tidligere har han været landsstyremedlem for finanser og indenrigsanliggender.

Med ambitionerne om at blive ny formand for Siumut påkalder den grønlandske minister for udenrigsanliggender sig påny opmærksomhed i og uden for Grønland.

Han har i sin ministertid markeret sig med skarp kritik af Danmark. I en kronik i Berlingske 13. oktober sidste år langede han kraftigt ud efter Danmark for ikke at påtage sig sit ansvar for at rydde op på forladte amerikanske baser.

»Grønland er ved at miste tålmodigheden med skiftende danske regeringers vage udmeldinger,« skrev han i kronikken.

Én gang før har der været paladsrevolution i Siumut. I 1991 var det en overraskelse for mange, da nuværende landstingsformand Lars-Emil Johansen stillede op som formand for Siumut og væltede daværende landsstyreformand Jonathan Motzfeldt. Efterfølgende sad Lars-Emil Johansen som grønlandsk regeringschef frem til 1997.

»Vittus er en fantastisk godt velkvalificeret kandidat til posten som formand for Siumut. Men før jeg lægger mit lod på en bestemt vægtskål, vil jeg godt lige se, hvem der er kandidat. Jeg går ud fra, at Kim Kielsen og nu også Vittus Qujaukitsoq stiller op. Selv er jeg ikke kandidat, da jeg er på vej ud af politik efter 46 år. Jeg agter at deltage i kongressen og formentlig også debatten om formandsposten,« siger Lars-Emil Johansen.