»Æraen, hvor arkitekter i sort rullekrave sad verdensfjerne i et hjørne, er slut«

De store armbevægelser og forbrug-og-smid-væk- generationen af arkitekter og designere er fortid. Den ny generation vil løse sociale og samfundsmæssige udfordringer. Det er den netop åbnede udstilling af afgangsprojekter på Kunstakademiet bevis på.

Social- og samfundsmæssigt bevidste afgangsprojekter fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. Pauline Selvejer Faaborg, som har lavet et projekt, der omdanner tomme kontorbygninger til boliger i kbh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Flygtningeboliger på vand. Møbler af nyt genbrugsmateriale. Et vandrensningssystem i Amazonas. Brætspil til psykisk syge.

Der har været tænkt mange krøllede tanker hos design- og arkitektstuderende op til dette års afgangsprojekter fra KADK, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitekter, Design og Konservering.

Men én fællesnævner har en stor del af de 242 projekter, som lige nu udstilles på Holmen i København: Social og samfundsmæssig bevidsthed.

»Der er sket en holdningsændring hos de studerende gennem de sidste fire-fem år, som kommer særligt til udtryk i år. De har i langt højere grad end tidligere fokus på social bevidsthed, bæredygtighed, og hvad man kan bidrage med til samfundet«. Det siger fagleder på Arkitektskolen, Peter Thule Kristensen, som har stået i spidsen for den største af uddannelserne under KADK, Arkitektskolen, i fire år.

»Da jeg blev uddannet tilbage i 1990erne, var billedet et andet. Dengang var arkitekter en helt anden type. Men æraen, hvor arkitekter var sådan nogle i sort rullekrave, der sad verdensfjerne og prætentiøse i et hjørne og talte internt med hinanden, er forbi. Nu har vi fået en ny generation, som tænker helt anderledes,« siger Peter Thule Kristensen.

En af dem er 27-årige Pauline Selvejer Faaborg, som i sit afgangsprojekt har tænkt i genbrug af byggeri, der ikke bliver brugt. Helt præcis 2,11 millioner kvadratmeter kontorbyggeri, som ingen længere bruger. Men som Pauline Selvejer Faaborg i sit projekt har forestillet sig blive ombygget til de billige boliger, især københavnere desperat efterlyser.

»Jeg læste for et års tid siden en artikel om, hvordan over to millioner kvadratmeter kontorbyggeri bare står tomt. I København er det 50 procent af kontorbyggerierne. Det synes jeg lød helt vildt – især samtidig med at der mangler boliger til folk, der ikke har råd til at købe de dyre ejerlejligheder, der bliver bygget,« siger Pauline Selvejer Faaborg.

Social- og samfundsmæssigt bevidste afgangsprojekter fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. Pauline Selvejer Faaborg, som har lavet et projekt, der omdanner tomme kontorbygninger til boliger i kbh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Hun fandt frem til en konkret kontorbygning på Islands Brygge på Amager, der tidligere har været brugt af bl.a. Københavns Universitet, men nu bare står og støver til.

»Bygningen er meget bred, så der kommer ikke ret meget lys ind. Det er en af grundene til, at den står tom,« siger Pauline Selvejer Faaborg.

Hun har i sit projekt modelleret og detailtegnet 9 x 40 kvm boliger på hver etage i bygningen – med et fællesrum i midten oplyst af en lysskakt. De triste facader foreslår hun skrællet af, så de står med betonstruktur, bygningen er båret af.

»Når først beton står, kan det holde meget og det er ekstremt dyrt at rive ned, så eksisterende betonbyggerier er bæredygtigt at genbruge,« siger hun.

Pauline Selvejer Faaborg har fulgt det såkaldte kandidatprogram »Kulturarv, transformation og restaurering«, som netop handler om at bygge om og restaurere frem for at bygge nyt.

»Jeg har valgt den linje, fordi jeg gerne vil sætte ting i stand i stedet for bare at rive ned. Jeg synes ikke om brug-og-smid-væk-tankegangen. Det giver meget mere mening for mig at sætte ting i stand eller finde på noget nyt at bruge det til i stedet,« siger hun.

Social- og samfundsmæssigt bevidste afgangsprojekter fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. Pauline Selvejer Faaborg, som har lavet et projekt, der omdanner tomme kontorbygninger til boliger i kbh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Hun er ikke alene om det synspunkt. Programmet er et af de mest populære på arkitektskolen, og det ligger ifølge Peter Thule Kristensen godt i tråd med den nye arkitektgenerations fokus på bæredygtighed og social bevidsthed. Samtidig med at det giver mening i forhold til tiden efter studietiden.

»Virkeligheden er sådan, at mellem 60 og 70 procent af alt, hvad der bliver bygget i Europa i dag, ikke er nybyggeri, men ombygning«, siger han.

Afgangsprojektet for de studerende på KADK er ikke bare en opvisning i kreative tanker og evner, det kan også være en billet til et job. I en branche, som netop efterspørger arkitekter, der tænker i mere end et byggeris funktion.

»De forskellige analyser, vi får fra arkitektbranchen, viser alle, at det, der er brug for, er arkitekter, der har et højt kunstnerisk niveau, men som også har det sociale og samfundsmæssige aspekt med,« siger Peter Thule Kristensen.

Arkitekter, der kun vil tegne operahuse, er passé. Eller har i virkeligheden aldrig eksisteret i Danmark, mener Peter Thule Kristensen. Tværtimod har det ifølge hans opfattelse her i landet altid været ligeså prestigefyldt at være hjernen bag et socialt boligbyggeri som den, der kan skrive sin signatur på tegningen af en stor kulturinstitution.

»Anerkendte tegnestuer som Vandkunsten og Dorte Mandrup tegner også sociale boligbyggerier,« siger han.

På den anden side af gangen, i det udstillingslokale, hvor de nyudklækkede kandidater med titlen designer på cv’et huserer, er social bevidsthed også et kodeord.

Ikke mindst hos Isabel Aagaard og Rie Maktabi, der som deres afgangsprojekt har designet en kemo-taske. Tasken kan indeholde kemovæske, pumpe og kateter og gør, at leukæmipatienter kan få kemoterapi hjemme i stedet for at være indlagt.

Social- og samfundsmæssigt bevidste afgangsprojekter fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. Rie Grue og Isabel Aagaard, som sammen med to andre studerende har lavet "kemo-tasken", så man kan få kemoterapi derhjemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

De to kvinder startede projektet som et pilotprojekt sammen med to studerende fra henholdsvis USA og Schweiz og i samarbejde med Odense Universitetshospital. Og de blev så grebet af idéen, at de gjorde det til deres afgangsprojekt.

»Ingen af os vidste noget om leukæmi eller kræft i det hele taget, da vi gik i gang, og projektet har derfor i meget høj grad været båret af de input, vi har fået fra patienter, sygeplejersker og alle mulige andre med viden på området. Men det er det fede ved vores linje – at vi faciliteterer et behov,« siger 23-årige Isabel Aagaard.

Den linje, hun henviser til, er Co-Design, som er et nyt program på designskolen, og som handler om at samarbejde med eksterne partnere og tage udgangspunkt i virkelige problemstillinger, der mangler en designmæssig løsning til.

»Jeg kan rigtig godt lide, at uddannelsen er funderet i virkeligheden. Man sidder ikke og designer noget, ingen har brug for,« siger 29-årige Rie Maktabi og fortsætter: »Det er vigtigt for mig. Som mit bachelorprojekt designede jeg et logo til en tankstation. Det gav jo ingen mening. Og efter det var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle lave noget, der betød noget for nogen.«

Social- og samfundsmæssigt bevidste afgangsprojekter fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. Rie Grue og Isabel Aagaard, som sammen med to andre studerende har lavet "kemo-tasken", så man kan få kemoterapi derhjemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Kemo-tasken er allerede så efterspurgt, at bl.a. Rigshospitalet vil skyde penge i projektet, så nu starter Isabel Aagaard og Rie Maktabi virksomheden »Chemo to go, please«.

»Det er ikke sikkert, vi skal lave det altid, men lige nu brænder vi for det,« siger Isabel Aagaard, der personligt blev tændt af netop denne idé som afgangsprojekt:

»Et sygehus er en slikbutik for designere. Der er SÅ mange ting, også småbitte ting, man kan ændre, og som vil gøre en kæmpeforskel for nogen.«

Hverken for arkitekt- eller designkandidaterne har det været et krav til afgangsprojektet, at det skulle afspejle social bevidsthed.

Flere af de studerende har dog fået det ind med undervisningsmælken i form af forskellige forløb med samfundsudfordringer som nøgleord. Bl.a. på arkitektprogrammet »Urbanism and Societal Changes«, hvor holdet har været på tema-uge i Rødby for at udtænke begavede løsninger på problemet med en stadigt ældre befolkning på Lollands sydlige tip.

Og fra næste år bliver samfundsmæssig fokus et formelt krav, når skolen sætter en ramme om eksamensprojekterne, der hedder FNs 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling.

Peter Thule Kristensen tror dog ikke, det vil betyde flere dumpede afgangsprojekter, der havner i skammekrogen i stedet for i de højloftede udstillingslokaler på Holmen.

»Rigtig mange af projekterne i år er allerede indenfor den ramme,« siger han.

 

KADK Udstilling, afgang 2016

Udstillingen løber frem til 21. august. Gratis adgang