Ældreplejen ramt af konkurser

Det går skidt for udliciteringen af ældrepleje. Private firmaer er ramt af en konkursbølge, mens ingen kender genvinsten ved at opgaven løses af private.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere private firmaer opgiver at tjene penge på at pleje de ældre.

Siden 2013 har mindst 14 private firmaer på området været tvunget til at lukke. Det skriver Politiken.

2013 var det år, politikerne gav private mulighed for at tilbyde ældrepleje billigere end kommunerne. Men det er altså ikke gået helt, som man kunne have håbet.

De mange konkurser betyder, at både ansatte, berørte borgere og kommuner kommer i klemme.

»Der er kommet en underskov af mere eller mindre seriøse firmaer, der dumper priserne og så efterfølgende må konstatere, at det ikke hænger sammen. Vi frygter mange flere konkurser«, siger Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA, til Politiken.

FOA har set nærmere på problemet, og en analyse på baggrund af blandt andet tal fra Lønmodtagernes Garantifond viser, at flere og flere medarbejdere bliver berørt af konkurserne. Omkring 100 ansatte var berørt af konkurser i private plejefirmaer i 2013. Alene i de første fem måneder af 2015 er antallet 732 medarbejdere.

Dennis Kristensen peger desuden på, at kommunerne bruger mange penge, når de med kort varsel skal finde andre til at løse opgaven med at pleje de ældre.

Professor i politik og offentlig forvaltning på Roskilde Universitet (RUC), Jacob Torfing, er også skeptisk.

»Ifølge flere eksperter er det i dag næsten umuligt at gøre ældrepleje til en forretning for de små og mellemstore firmaer. Alligevel underbyder de hinanden, og kommunerne tager de billigste tilbud, næsten uanset hvor urealistiske de fremstår«, siger han til Politiken.

Jacob Torfing påpeger, at ingen endnu har været i stand til at påvise, at der er gevinster ved at udlicitere ældreplejen og andre velfærdsydelser.

Kommunerne Landsforening ønsker ikke at kommentere sagen på grund af den igangværende valgkamp.