Ældre tænker kreativt, når de skal finde bolig

Tallene taler deres tydelige sprog. 65+erne vælger i dag nye alternative muligheder, når de skal finde bolig.

»For mig er det mest rædselsfulde, hvis man skulle få en uværdig død på plejehjemmet. Plejehjem er udmærket. Jeg vil bare helst ikke være der,« siger Frederik Lundstrøm, der bor sammen med 20 andre ældre på et gammelt gods, Vemmetofte Kloster. Foto: Michael Bothager Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er vi lidt over en million danskere over 65 år. I begyndelsen af 2040erne vil det være 25 pct. af befolkningen, viser befolkningsprognosen fra Danmarks Statistik.

»De nye ældre« kalder man aldersgruppen. Eller »Kan selv, vil selv-generationen«. Seniorer, der kræver noget af tilværelsen og som funktionsmæssigt er ti år yngre end deres faktiske alder.

Og er der én ting, vi vil selv i dag, når vi er blevet seniorer, så er det at vælge, hvor og hvordan vi vil bo. Medmindre vi altså er blandt de 90.000, der i 2040 er blevet til 164.000, som lider af demens og har behov for demensboliger med plejepersonale.

Fælles for ældres boligvalg er, at det skal være en mindre og praktisk bolig. Det skal være lejebolig uden græsklipning og vedligeholdelse af faldstammer. Det skal være centralt, gerne tæt på kulturtilbud, tæt på familie og venner og med mulighed for samvær med andre. Eksempel: I 1990 var der f.eks. kun en håndfuld bofællesskaber i Danmark. I dag er der ifølge Ældresagen omkring 350.

Nye tal fra Ældresagen viser desuden, at selv om vi er blevet flere ældre, så er plejehjem og beskyttede boliger en stadig sjældnere boform. I 2007 var der 14.793 af slagsen. I 2013 6.762. Det skyldes blandt andet bedre teknologiske hjælpemidler i ældres hjem og lettere tilgængelighed med f.eks. elevatorer.

Uværdig død på plejehjem

Chefkonsulent Margrethe Kähler fra Ældresagen står bag en ny analyse »Tænk demens ind i plejeboligen«.

Hun ser også faldet i oprettelsen af plejehjem og beskyttede boliger som et tegn på, at ældre ikke som tidligere tænker på ældrebolig og plejehjem som en hyggelig retræte. Plejehjem vælger vi i dag af nød ikke af lyst, mener hun. Og først når vi absolut ikke kan klare os selv.

»De ældre har bedre helbred og er anderledes skruet sammen inde i hovedet. Det er f.eks. kvinder, der har været på arbejdsmarkedet altid og været vant til at ordne en masse selv. De er blevet skilt og har fundet partnere igen. Det er mennesker, der hellere vil tænke i sjove alternativer frem for at sætte sig hen og blive passet og plejet.«

Steffen Boel Jørgensen er forretningsfører i Lejerbos afdeling for København og Nordsjælland. Her udlejer man omkring 2.000 ældre- og plejeboliger. Specielt bofællesskaber for ældre, hvor man har sin egen lejlighed ved siden af fællesarealer og fælles pligter, er kommet i høj kurs.

»Der er helt klart en efterspørgsel, men vi er offentligt støttet, så vi kan ikke bare tillade os at bygge løs, når det kun er til de absolut stærkeste ældre,« siger han.

Steffen Boel Jørgensen understreger, at nye bygningsreglementer med krav om let tilgængelighed og indretning også har en stor del af æren for, at mange ældre vil og kan blive boende hjemme, lang tid efter at de har rundet 65.

Frederik Lundstrøm på 72 bor sammen med 20 andre ældre på et gammelt gods, Vemmetofte Kloster. Om sin alternative boligform i smukke historiske rammer siger han:

»På det sidste har jeg truffet en del mennesker, der stiller mig samme spørgsmål: Hvad vil du, når du ikke er selvhjulpet mere. Det ved jeg ikke. Jeg håber sgu, jeg dør inden. For mig er det mest rædselsfulde, hvis man skulle få en uværdig død på plejehjemmet. Plejehjem er udmærket. Jeg vil bare helst ikke være der.«