Ældre svigtes af rig kommune

Hver tredje plejebolig i Lyngby-Taarbæk Kommune er et lille kammer uden bad og toilet. Kommunen opererer med utidssvarende plejeboliger i årevis fremover. Ældre Sagen kalder forholdene for »uværdige«.

95-årige Edith Hedan på sit godt 14 kvm. store værelse på plejecentret Baunehøj. »Boligerne er for små til vor tids mennesker,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg

I en af Danmarks rigeste kommuner, Lyngby-Taarbæk nord for København, bor ældre i små, utidssvarende kamre, helt ned til ti kvadratmeter. Værelserne er uden bad og toilet og hører til nogle af de ringeste i landet. Ældre Sagen betegner forholdene som »uværdige« og »uacceptable.«

»Det virker, som om man har sovet i timen i Lyngby. Man hører til bagtroppen i udviklingen, og det kan undre i en kommune med et rimeligt godt beskatningsgrundlag,« siger Olav Felbo, chefkonsulent hos Ældre Sagen.

Der er helt klare lovgivningsmæssige regler for, hvad en tidssvarende plejebolig vil sige. Først og fremmest skal boligen have selvstændigt bad, toilet og køkken. Og stuen skal være mindst 15 kvadratmeter.

I Lyngby-Taarbæk er flere end hver tredje plejebolig kategoriseret som utidssvarende. Det drejer sig om 179 boliger, der er alt for små og uden eget bad og toilet. På f.eks. områdecentret Baunehøj bor 20 demente og 14 andre ældre i værelser på 12 kvadratmeter uden bad og toilet.

Indtil for få måneder siden tillod kommunens plejesektor gamle og demente mennesker at bo i måneder og år i fire diminutive værelser næsten uden dagslys. Kamrene blev for år tilbage anvendt som bl.a. depotrum. Værelserne blev først nedlagt i august, ni måneder efter at embedslægen havde påtalt og kritiseret forholdene.

»Vi havde brug for dem som pladser. Ellers skulle beboerne have ventet på et hospital. Det er jo hele tiden en balance,« siger sygeplejerske Elisabeth Millang, der er driftsleder for plejeboligerne i kommunen.

Kommunens konservative socialudvalgsformand, Jørn Moos, erkender, at der er et problem: »Vi har utidssvarende boliger, som vi gerne vil ophøre med at bruge, men som vi ikke kan undvære,« siger han.

Lyngby-Taarbæk Kommune har en af landets største andele af ældre medborgere. I et internt embedsmandsnotat, som Berlingske Tidende er i besiddelse af, forudser man, at hver fjerde af kommunens plejeboliger også i 2009 vil være utidssvarende.

Der er ikke noget lovkrav om – eller tidsfrist for – at utidssvarende boliger skal nedlægges og omdannes til tidssvarende hjem.