Ældre Sagen: »Uhyggeligt få« kommuner forebygger ældres selvmord

Ældre Sagen efterlyser bedre indsatser i kommunerne for at sikre, at ældre ikke i så høj grad som i dag er selvmordstruede.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

31 procent af landets kommuner har en indsats mod selvmord blandt ældre. Og det er alt for få, mener Ældre Sagen, som savner mere fokus på området.

»Det er vigtigt, at der kommer noget mere opmærksomhed omkring det her problem. Det er et uhyggeligt lavt tal, at kun hver tredje kommune har en indsats og gør noget på det her område,« siger underdirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen.

Kristeligt Dagblad beskriver tirsdag, hvordan ældre tager flere anti-depressiver end resten af danskerne og oftere begår selvmord. Og problemet er både undervurderet og underbelyst, påpeger Michael Teit Nielsen.

»Specielt når man mister sin ægtefælle og bliver ensom, kan man få selvmordstanker, men også med alderen stiger risikoen for, at man får mange forskellige sygdomme. Det kan være demens eller kræft, og det giver nogle meget voldsomme eksistentielle problemer, der kan føre til depression og til, at nogen får den frygtelige tanke, at de vil tage deres eget liv,« siger han.

Ensomhed er en af de tungtvejende årsager til, at ældre mister livsglæden, og ifølge Ældre Sagen viser nyere forskning, det at være ensom er ligeså skadelig for helbredet som at ryge en pakke cigaretter om dagen.

»Ensomhed er virkelig en dræber i værste forstand. Ikke kun ved, at folk begår selvmord, men man dør jo også tidligere af at være ensom, viser nyere forskning,« siger underdirektøren.

Kommunerne skal derfor sætte gang i mere målrettet indsatser og arbejde tættere sammen med frivillige og humanitære foreninger, foreslår han.

»Det er slet ikke nok med supplerende hjemmebesøg. Det handler om at få skabt kontakt mellem ensomme og deprimerede mennesker og finde ud af, om der er foreninger, hvor man kan gå hen til aktiviteter. Hvilke interesser har man, som kunne fænge? Man skal finde ind til, hvad der interesserer det konkrete menneske,« siger Michael Teit Nielsen.

Økonomisk vil det også kunne betale sig.

»Hvis man skal se på det helt koldt og økonomisk, så kommer man som offentlig myndighed til at spare nogle penge på sygdomme, hvis man får gjort folk gladere og skaber et bedre socialt netværk omkring dem,« siger Ældre Sagens underdirektør.