Ældre nøgenmodeller og sommerfugleterapi: Folkemødet er andet end politiske debatter

Vi kiggede inden for til et par af de mere utraditionelle aktiviteter.

Solen bager på det hvide festivaltelt, der sammen med knap 200 andre større og mindre telte danner ramme om de fleste aktiviteter på Folkemødet i Allinge på Bornholm. Men det er ikke på grund af varmen, at den godt 70-årige mand har taget alt tøjet af og nu står midt i teltet med hele sin modne mandighed til frit skue.

Vi er til »croquis4life«, et tegnekursus efter nøgenmodel arrangeret af Center for Sund aldring på Københavns Universitet. Rundt om modellen sidder kursusdeltagerne med tegneblok, blyant og kulstift, mens billedkunstneren Lene Degett, der har undervist i croquis i mere end 30 år, forklarer, hvordan deres umiddelbare indtryk af den nøgne krop skal fæstnes på papiret. Og for hende er der lige så meget skønhed – om ikke mere – at finde i den aldrende krop med alle dens spor af levet liv som i den unge, glatte.

»Vi er jo vores krop hele livet, og det er ikke noget, man behøver skamme sig over, uanset om man er ung eller gammel, tyk eller tynd,« siger hun. »Lige nu er der så meget fokus på, at kroppen helst skal se ud på en bestemt måde, men jeg synes faktisk, en helt almindelig 70-årig krop kan være meget smukkere end en ung, der lige har været i fitness-centret og løfte jern.«

»Sund4life« er et samarbejde mellem ti forskellige aktører, både forskere og praktikere, som under Folkemødet sætter fokus på sund aldring med en række aktiviteter – herunder en udstilling af erotiske billeder af ældre. »Vi vil gerne skubbe til nogle af de fordomme, der er om alderdommen. Der tales så meget om ældrebyrden, vi vil hellere fokusere på ældrestyrken,« siger Gitte Frandsen fra Center for Sund Aldring.

Med 850 forskellige arrangører og næsten 3.000 registrerede events er Folkemødet meget andet og mere end politik, selv om det især er de politiske partier, der har mediernes bevågenhed. Sundhed og helbred fylder stadig mere i det samlede program, og man kan høre om alt fra kræftforskning til demens, dyrke morgenyoga og fælles fodboldtræning eller hænge små sedler med sine ønsker til sundhedsminister Sophie Løhdes politik på »Huskehækken« Der hænger allerede flere hundrede små håndskrevne sedler på hækken – »flere penge til kræft« og »fokus på ernæring« er nogle af de budskaber, der efter Folkemødet overbringes ministeren.

Sommerfugleterapi er et af de mere utraditionelle sundhedstilbud på Folkemødet. For fjerde år i træk har skuespilleren Hella Joof inviteret medlemmer fra alle Folketingets partier til at komme i terapi i sin mini-dome. Her får de – foran et veloplagt publikum med rosevin i gule plastickopper - mulighed for at lette deres hjerte for de dilemmaer, der plager den stressede politikerhverdag, og få gode råd og trøst med udgangspunkt i Inger Christensens digtsamling »Sommerfugledalen«.

I år har bl.a. Inger Støjberg, Brian Mikkelsen, Søren Pape, Bertel Haarder og Pernille Rosenkrantz-Theil meldt deres ankomst. Og da Berlingske kommer forbi, sidder de konservatives Mette Abildgaard i stolen.

»Jeg ved ikke, hvorfor der er flest borgerlige politikere, der tager imod tilbuddet,” siger Hella Joof. ”Måske synes venstrefløjen ikke, de har brug for terapi – eller måske vil de bare ikke indrømme, at de har.«

Efter seancen ser Mette Abildgaard i hvert fald både glad og lettet ud. Men hun har også lige fået at vide, at den bølgedal, hendes parti befinder i, blot skal ses som den nødvendige forrådnelsesproces, der skal til for at partiet kan blomstre igen.

»Jeg havde nok ikke helt forstået digtet på den måde selv, men det var da et dejligt budskab at få med,« siger hun storsmilende og udtrykker i samme åndedrag stor begejstring for Folkemødet.

»”Det er mit første år som folketingspolitiker, og jeg har brugt rigtig lang tid på at forberede mig på alle de debatter, jeg skal deltage i,« siger hun. »Men jeg har også prøvet at undgå en så tætpakket kalender, at jeg slet ikke får tid til også bare at komme ud mærke folkemødestemningen og lytte til nogle af de andre spændende debatter. Det, synes jeg, er vigtigt. Men nu må jeg løbe – jeg skal til speeddating i Folketingsteltet.«