Ældre mødre i størst fare for fødselsdepression

Behovet for kontrol gør ældre mødre sårbare - ikke alderen i sig selv, viser norsk studie.

Her i Gentofte Kommune er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende - 31 år - højest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At blive mor kan være lige så udmattende og nervepirrende, som det kan være glædesfyldt og berigende. For op mod 10 procent tager de negative tanker og følelser så meget over, at det udvikler sig til en reel fødselsdepression. Nu viser ny norsk forskning, at det især er kvinder i sidste halvdel af 30’erne og derover, der er i risikozonen, skriver 24timer.

- Der er nogle indikationer på, at ældre førstegangsfødende er særligt sårbare i forhold til at udvikle fødselsdepression. Måske fordi de er vant til at have styr på deres liv og føle, at de har kontrol med tingene. Mange har færdiggjort en lang uddannelse og har gang i karrieren, og så kommer der pludselig en baby, som ikke kan styres. Min forskning viser for eksempel, at en dårlig fødselsoplevelse, hvor kvinden måske har fået en epiduralblokade eller et kejsersnit, selv om hun havde ønsket at føde helt naturligt, kan være med til at udløse en fødselsdepression. Eller hvis hun ikke kan få amningen til at fungere. Det er formentlig behovet for kontrol, der gør disse kvinder sårbare - og ikke alderen i sig selv, forklarer psykolog Silje Marie Haga, som står bag en doktorafhandling om emnet fra universitetet i Oslo, til 24timer.

Den danske psykiater Poul Videbech stiller sig tvivlende over for, om sammenhængen mellem kvindens alder og tendensen til at udvikle fødselsdepression er så slående, som det norske studie lægger op til. Men han understreger over for 24timer, at det er vigtigt at tage en fødselsdepression alvorligt tidligt i forløbet. Dels fordi det så er lettere og hurtigere at komme over depressionen, dels fordi de svære tilfælde af depression hos moren risikerer at gå ud over barnets udvikling.

BNB