Ældre med brystkræft skal følges tættere

Brystkræft-opererede mellem 69 og 79 år vil fremover få tilbudt røntgen hvert andet år for hurtigt at opspore evt. tilbagefald.

Hidtil er ældre brystkræft-opererede røget ud af screeningssystemet, når de fylder 69 år, men ifølge en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen vil brystkræft-patienter mellem 70 og 79 år fremover komme til at indgå i et screeningsforløb, hvor de vil få tilbudt mammografi hvert andet år for at opspore tegn på tilbagefald. Fold sammen
Læs mere
Foto: DITTE BJERREGAARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere tusinde ældre, som tidligere er blevet opereret for brystkræft, vil nu blive tilbudt mammografi-undersøgelser for at opspore mulige, nye kræftknuder så hurtigt, at der er optimale muligheder for at helbrede den frygtede sygdom.

Hidtil er ældre brystkræft-opererede røget ud af screeningssystemet, når de fylder 69 år og dermed falder for aldersgrænsen i det nationale program, hvor samtlige kvinder fra 50-årsalderen tilbydes røntgen-undersøgelser hvert andet år. Om få måneder kommer brystkræft-patienter mellem 70 og 79 år imidlertid ind i et screeningsforløb, hvor de vil få tilbudt mammografi hvert andet år for at opspore tegn på tilbagefald, fremgår det af en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen for den opfølgende indsats for brystkræftpatienter.

»Gevinsten ved en screening vil være, at der sker en tidligere opsporing, hvilket giver bedre behandlingsmuligheder. Nogle steder i landet har der været et mammografikontrolprogram for ældre kvinder, men andre steder har tilbuddet varieret. Nu kommer der et ensartet tilbud til alle kvinder, som er blevet opereret for brystkræft,« siger klinik- og screeningschef i Region Hovedstaden Ilse Vejborg.

Årligt udvikler omkring en procent af brystkræftpatienterne en ny kræft i det andet bryst, og i de første fem år, hvor risikoen er størst, vil omkring to til fem pct. få tilbagefald.

Kræftens Bekæmpelse: »Det virker rimeligt«

Ifølge den nye vejledning vil kræftopererede kvinder først få en såkaldt klinisk mammografi 18 måneder efter operationen, og herefter vil der blive taget stilling til, om kvinden kan overgå til en screeningsmammografi hvert andet år.

Det skønnes, at ca. 15.000 kvinder vil få et tilbud om undersøgelser hvert andet år som led i den nye screeningsordning for brystkræftopererede mellem 69 og 79 år.

»Det virker rimeligt, at også kvinder, der får stillet diagnosen, når de er 70 år eller mere, kommer ind i en eller anden form for kontrolforløb. Det giver god mening,« siger overlæge Iben Holten, Kræftens Bekæmpelse.Flere politikere og fagfolk presser også på for at udvide aldersgruppen for den generelle brystkræftscreening af samtlige kvinder, som i dag tilbydes til alle kvinder mellem 50 og 69 år. Argumentet er bl.a., at danskerne lever længere og længere, og at screeningen derfor burde fortsætte til f.eks. det 72. eller 75. år.Men der er dog ikke planer om det hér og nu, og Kræftens Bekæmpelse mener også, at der kan være fornuft i at vente et stykke tid, før man udvider programmet.

»Først og fremmest må det gælde om at få den nuværende ordning til at køre ordentligt. Der har jo bl.a. været problemer med, at nogle kvinder er røget ud af den, og der arbejdes også på at få indarbejdet ordningen med screening for tarmkræft. Men det er klart, at vi på et tidspunkt også må overveje at lade screeningen omfatte kvinder på 70 og derover, som jo er i betydelig bedre form i dag end tidligere,« siger Iben Holten.