Ældre mænd i størst fare for at drukne

Trygfonden er klar med nye initiativer, efter tal fra TrygFondens Nationale Druknestatistik viser, at risikoen for at drukne i en ulykke er størst for den ældre mandlige del af befolkningen.

Den ældre mand, der hiver torsk ind over rælingen på sin fritidsbåd, og familiefaren, der tager en hyggetur i sin sejlbåd.

Det er nogle af dem, der er i størst risiko for at omkomme i en drukneulykke, viser nye tal fra TrygFonden. I 2013 druknede 48 personer i Danmark i en ulykke, og 35 af dem var over 44 år.

»Trygfondens nationale druknestatistik viser heldigvis, at færre generelt omkommer ved drukneulykker, men den viser samtidig, at mænd over 45 år har den største risiko. Det er specielt dem, som færdes på havnene og hygger sig med en båd i fritiden,« siger René Højer, programchef med ansvar for bade- og vandsikkerhed i TrygFonden.

For at øge sikkerheden, vil TrygFonden nu lancere flere initiativer for at trænge igennem til de ældre mænd.

»Vi har indgået et endnu tættere samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd. Denne uge sender vi eksempelvis plakater ud med budskaber om sikkerhed på vandet. Og i efteråret vil vi etablere et ambassadørkorps blandt fritidsfiskere og fritidssejlere, der skal være med til at sætte sikkerhed på dagsordenen rundt omkring i miljøet,« siger René Højer.

Særlig sikkerhedskorpset har han store forventninger til, da nogle fiskere ifølge programchefen kan være svære at nå på traditionel vis.

»Rigtig mange glemmer redningsvesten, og det er ærgerligt, for har man den på, når man kommer ud for en kritisk situation, er sandsynligheden for at overleve væsentlig større,« siger han.

Den manglende redningsvest kan have noget at gøre med, at flere overvurderer deres egne evner i forhold til det våde element. Selv erfarne sejlere er i risikogruppen.

»Der er også mange myter om, at man kun kommer galt af sted i hårdt vejr og langt fra kysten, men det viser sig faktisk, at de fleste drukneulykker sker når vejret er fredeligt og nær kysten. Så de myter skal aflives,« siger René Højer.

Desuden spiller alkohol en rolle. I 2013 var 35 procent af de druknede påvirket af alkohol. Andelen var særlig høj blandt dem, der druknede i havne, hvor hele 80 procent var påvirket af alkohol.