»Ældre kan altså også få livmoderhalskræft«

Det er ved at være fire år siden, at Birgit Danielsen fik at vide, at hun var syg og led af livmoderhalskræft. Beskeden var først, at det var så slemt, at det kunne komme til at gå stærkt, og at hun godt kunne begynde at forberede sig på at dø.

Da Birgit Danielsen fik konstateret livmoderhalskræft, var operation ikke længere en mulighed. Derfor er hun alene blevet behandlet med kemo- og stråleterapi. Foto: Kristoffer Juel Fold sammen
Læs mere

Sådan kom det heldigvis ikke til at gå.

Hun har lige været til kontrol, og lægen sagde, at det ser »pænt ud«.

De tidlige tegn

Man skal dog ikke tage fejl af, at det stadig er en barsk omgang, og at sygdommen trækker nogle ubehagelige spor efter sig. Hun kæmper således stadig i dag med en del generende følgevirkninger.

»Jeg har lymfødemer (hævelser, red.), og efter kemoen har jeg fået en vaklende gang, fordi det er, som om jeg har skumgummi under fødderne. Psykisk rammer det også hårdt,« siger Birgit Danielsen, 67 år.

Hun har hele tiden taget mod de jævnlige tilbud om at blive screenet for livmoderhalskræft. Men hun overså indkaldelsen til den sidste undersøgelse, inden hun fyldte 64 år, som hidtil har været den øvre aldersgrænse for deltagelse i screeningsprogrammet.

Dét kan hun godt ærgre sig noget over. For her kunne man formentlig have spottet de første tidlige tegn på, at hun havde fået sygdommen, så hun måske kunne have fået svulsten opereret bort og undgået nogle af følgevirkningerne.

Da hun fik konstateret sygdommen, var operation nemlig ikke længere en mulighed. Derfor er hun alene blevet behandlet med kemo- og stråleterapi.

»Derfor fortæller jeg også alle, at de skal sørge for at blive undersøgt, når de får tilbuddet,« siger Birgit Danielsen, der er aktiv i en forening for kvinder med kræft i underlivet, KIU, som på forskellig vis arbejder med at oplyse om den frygtede sygdom.

Tilsvarende synes hun, at det er en rigtigt god idé, at der er planer om at hæve aldersgrænsen, så screeningstilbuddet kører videre, efter at man er fyldt 64 år.

»Når folk kommer op i alderen, kan det godt forekomme, at symptomer på livmoderhalskræft tolkes som blærebetændelse. Men ældre kan altså også få sygdommen. Det er jeg desværre et bevis på.«