Ældre får ugegammel mad

Flere kommuner leverer langtidsholdbare vakuumpakkede madpakker til en uge ad gangen til de ældre. Ernæringsekspert kalder det en uhyggelig udvikling.

Ældre må flere steder i landet vænne sig til, at ægge- og leverpostejmaden fra kommunen er smurt for over en uge siden. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Ældre må flere steder i landet vænne sig til, at ægge- og leverpostejmaden fra kommunen er smurt for over en uge siden, skriver Jyllands-Posten.

Politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune har netop valgt at spare to millioner kroner årligt ved, at hjemmehjælperne ikke længere dagligt skal bruge tid på at smøre rugbrødsmadder hjemme hos de ældre.

De betyder, at de fra årsskiftet i stedet én gang om ugen får leveret syv vakuumpakkede madpakker. De ældre kan dermed komme til at skulle spise mad, der er lavet for op til ni dage siden.

Hos Ældre Sagen frygter man, at de vakuumpakkede rugbrødsmadder vil sprede sig til resten af landet, ligesom det allerede er sket med de ældres daglige hovedmåltid, der typisk skal opvarmes i mikrobølgeovnen.

Kvaliteten og oplevelsen af maden er afgørende for de ældres appetit, mener Jens Kondrup, der er professor på Rigshospitalet og formand for Dansk Selskab for Klinisk Ernæring. Han vurderer, at de ældres appetit risikerer at blive mindre af de vakuumpakkede rugbrødsmadder.

»Det er en uhyggelig udvikling. Særligt fordi mange ældre i forvejen er småtspisende, og alle undersøgelser viser, at ældre, der er underernærede, har dobbelt så mange hospitalsindlæggelser og er indlagt i længere tid end dem, der er i en god ernæringstilstand,« siger han til Jyllands-Posten.