Ældre dater mere på nettet

Antallet af ældre, der dater på nettet, er steget voldsomt inden for få år. De ældre er ramt af single-kulturen, og det ses ikke kun på datingsiderne, mener eksperter.

Læs hvorfor Jytte, Egon, Kirsten, Peter Christian, Christine og Annette er gået på dating efter deres skilsmisser her: »Skilsmissen vendte op og ned på mit liv« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom de grå stænk tager til på toppen, kan man sagtens finde kærligheden på ny. Flere og flere ældre dater i dag på nettet i håbet om at møde en ny partner, som de kan dele livets glæder med. Og flere datingsites, som »40Plus«, »Seniordating« og »50plusmatch«, har fået øjnene op for de ældres åbenhed over for datingkulturen og målretter hjemmesiderne direkte til de gråhårede kunder.

Læs også: Flere ældre dropper ægteskabet

Hos Danmarks største datingsite, »dating.dk«, har man også oplevet en fremgang på 50 procent i brugere på over 50 år i løbet af de sidste tre år.

6 ældre: Derfor dater vi på nettet efter skilsmissen

»De ældre har vænnet sig til at bevæge sig rundt på sociale medier. Vi har især oplevet, at efter at flere er kommet på Facebook, så er det blevet mere natuligt for dem også at oprette en profil på andre sociale medier, herunder også datingsider,« fortæller Morten Wagner, manden bag dating.dk og administrerende direktør for Freeway.

Ny serie: Dig & mig & vi to

Et af de datingsites for ældre, der er poppet op i Danmark inden for det seneste halve år, er »50plusmatch«. Datingsitet er ejet af hollandske John Meuffels, og han er ikke i tvivl om, at markedet for ældredating i Europa er voksende:

»Denne gruppe har meget svært ved at finde en ny partner, fordi de ikke møder nye mennesker i deres hverdag. Men hvor man i gamle dage accepterede, at man blev ladt alene og forblev alene, så vil de ældre i dag ikke spilde 20-30 år af deres liv på at være ensomme, derfor bruger de denne mulighed for at møde nogle andre,« siger John Meuffels, der har både elite- og ældredatingsider i Holland, Sverige, Belgien - og nu også i Danmark, hvor 2.500 personer over 50 år indtil videre har opretten en datingprofil.

Kærligheden kalder - igen

Meget tyder da også på, at det ikke er for sent at lede efter den store kærlighed, når man har rundet de 60.  På ti år er omfanget af kvinder og mænd i den tredje alder, der indgår nye ægteskaber, vokset med henholdsvis 140 og 90 procent. Samtidig er antallet af skilsmisser blandt ældre over 60 år tredoblet i løbet af ti år.

Men det er slet ikke så mærkeligt, at flere ældre bliver skilt sent i ægteskabet, mener sociolog Karen Sjørup. Hun ser nemlig flere tendenser til, at de ældre i dag er blevet ramt af singlekulturens lokkende toner.

Må vi se dit bryllupsbillede?: Deltag og send dit foto til redaktionen

»De er den første generation af rendyrkede ældre individualister, og de er – ligesom de unge – meget fokuserede på deres egne behov.«
Ældreforsker og lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet, Tine Fristrup er enig:

»Mange ældre er i dag meget aktive, og de vil have det bedste ud af livet,« siger hun og understreger, at når man revurderer sit liv som ældre, så kræver det ofte nogle ofre, hvilket kan være en af årsagerne til, at de ældre i dag bliver skilt i langt højere grad end for bare fem år siden:

»De ældre har lyst til at afprøve nye farvande. De tør gøre op med det gamle og afprøve nye ting. Og det gælder også deres seksualitet og parforhold,« siger Tine Fristrup.

Det er især kvinderne, der vælger at tage på opdagelsesrejse i livet, selvom fødselsdagskagen efterhånden er godt fyldt ud med brændende lys. Derfor ser man også oftest, at det er kvinderne, der tager på højskole, rejser til fjerne verdensdele og forlader ægtemanden efter mange års parforhold. Ifølge ældreforsker Tine Fristrup er der tilsyneladende tale om en slags »kvindefrigørelse version 2«:

»Det er især de modne kvinder, der gør op med det vante og tager ansvar for at få et bedre liv. Vi ser, at mange ældre kvinder er meget rejselystne, og de er opsatte på at få prøvet sig selv af. Der er generelt for begge køn tale om et opbrud, men det er især kvinderne, der tager affære,« siger ældreforskeren.