Ægteskab er ikke for børn

Social- og indenrigsminister, Karen Ellemann, sender mandag et nyt lovforslag i høring. Ifølge forslaget skal det være umuligt for unge under 18 at blive gift i Danmark. Ligeledes skal den danske stat ikke anerkende ægteskaber indgået i udlandet, hvis det er indgået af en mindreårig, mener ministeren.

»Jeg må indrømme, at jeg blev noget forbavset, da det gik op for mig, at vores lovgivning, som den er nu, blåstempler barnebrude ad bagvejen,« siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt forslag skal gøre op med den nuværende ægteskabslovgivning, der via dispensation tillader unge under 18 år at gifte sig. Ifølge forslaget skal den danske stat ligeledes ikke anerkende ægteskaber, der er indgået i udlandet, hvis en mindreårig er involveret. Også selv om ægteskabet er lovligt i parrets hjemland.

»Jeg må indrømme, at jeg blev noget forbavset, da det gik op for mig, at vores lovgivning, som den er nu, blåstempler barnebrude ad bagvejen. Det kan vi simpelthen ikke blive ved med. Det overordnede formål med lovforslaget er at beskytte unge kvinder i Danmark såvel som i udlandet,« siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

Rammer en lille gruppe

Ifølge ministeren blev hun opmærksom på problemstillingen for godt et år siden, da flere »barnebrude« ankom til en række asylcentre rundt om i Danmark. Social- og indenrigsministeriet skønner, at der er mellem 10 og 16 tilfælde om året.

»I det store billede vil forslaget kun berøre et lille antal mennesker, men det er stadig en gruppe unge piger, vi kan redde fra et eventuelt tvungent ægteskab. Man skal ikke giftes, når man ikke er myndig, for ægteskab er ikke for børn, og det skal vi tydeliggøre over for andre lande,« siger ministeren.

Et ægtepar, hvor den ene part er under 18 år, vil ikke længere være et ægtepar i Danmark, hvis forslaget bliver vedtaget. Men ministeren pointerer, at parret stadig har mulighed for at sikre sig selv og deres eventuelle børn juridisk ved eksempelvis at lave et testamente og en faderskabstest. Derudover kan de vente, til begge parter er myndige, før de gifter sig i Danmark.

Alle har et ansvar

Både Norge og Sverige har regler på området. Hvis en person, der har tilknytning til Norge eller Sverige, tager til udlandet og bliver gift som mindreårig, vil ægteskabet ikke være gyldigt, når personen vender tilbage. Social- og indenrigsministeren mener, at reglerne bør gælde alle, uanset hvilken national tilknytning de har.

»Det er vigtigt at signalere, at vi i Danmark ikke har tolerance over for sådanne ægteskaber uanset hvad. Det kan være, det får flere lande til at genoverveje deres regelsæt, for det er nødvendigt, at vi bredt set tager ansvar for at beskytte kvinder og unge piger.«

Ifølge ministeren er der i blå blok opbakning til forslaget, der, hvis alt går som planlagt, træder i kraft i februar næste år. Dog er der stadig flere udfordringer at tage fat på. I forbindelse med forslaget vil ministeren desuden undersøge, hvordan det er muligt at forhindre flerkoneri, og at tvangsægteskaber finder sted i Danmark.