Æg uden skal: Nu kan du købe planteæg lavet af alger

Efter en kort testperiode og overvældende salgstal, indfører Føtex nu planteæg i samtlige varehuse. Æggene er lavet på alger og i æggebakken ligger en pose med pulver.

På billedet er det altså helt normale ikke-veganske hønseæg, der ses, men et vegansk alternativ, der i en prøveperiode har været at forhandle i Føtex har været så stor en succes at kæden nu udbreder »planteæggene« til samtlige butikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: KJERSTI HJELMEN

Måske skal man ikke knuse æg til fremtidens omeletter. Til gengæld skal der klippes hul på en pose med gult pulver, blandes op med vand og piskes.

Det er i hvert fald scenariet, hvis der skal kokkereres med de planteæg, der nu er i de danske kølediske.

De veganske æg er fremstillet af ingrediensen algal, en type hollandske alger. Planteæggene bliver produceret af den californiske virksomhed Follow your Heart. Follow Your Heart startede for 45 år siden, da Bob og Spencer åbnede en sandwichbar i San Fernando Valley, hvor mayonnaisen var æggefri. Siden udviklede de to amerikanere flere veganske produkter, blandt andet ost, dressing – og altså æg.

Udenpå ligner de plantebaserede æg almindelige hønseæg, men åbner man papbakken, finder man en pose med pulver, der skal blandes op til en æggelignende masse.

Ud over en god vegansk samvittighed er et af argumenterne for pulveræg, at produktionen er forbundet med en markant mindre CO2-udledning og kræver langt mindre vand.

Efter en kort forsøgsperiode med de skalløse æg i landets Føtexbutikker, har kæden besluttet at gøre det til en fast del af sortimentet i 100 butikker. Man ser et stort potentiale i de vegetariske og veganske produkter.

»Vi kan se, at flere og flere træffer bevidste valg, når de handler, og for mange peger pilen derfor mod vegetariske og veganske produkter,« siger Tore Nederland, sortimentschef i Føtex.

Algeæggene lægger sig i forlængelse af et andet plantebaseret produkt, hakket plantefars, der har haft en fornem debut i danskernes indkøbsvaner, hvor kølediskene blev støvsuget for plantekød de første uger.

I stedet for kød er farsen lavet hvede, soya og mandler, og  bakkerne med kødfri fars blev en del af sortimentet i Dansk Supermarkeds butikker for to måneder siden.

Målsætningen var, at plantefarsen skulle sætte sig på fem procent af markedet i løbet af to-tre år, men det mål er stort set nået allerede, fortæller producenten Naturli’, der nu overvejer at sælge kødfri fars udenfor landets grænser. Der bliver solgt mest plantebaseret i Irmabutikkerne.

»Det er gået meget bedre end forventet. Vi havde ikke i vores vildeste fantasi troet, at vi kunne sælge så meget, og vi kan se, at vi har stabiliseret salget. Det er ikke nyhedens interesse, der længere driver det«,« har  Henrik Lund, direktør i Naturli’, udtalt til Politiken.