AE-rådet: Misvisende diskussion om kontanthjælp

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at debatten om kontanthjælp er kørt af sporet, når der blandes offentlige ydelser ind i regnskabet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er misvisende, når den borgerlige tænketank Cepos langer ud efter regeringen for at sende for mange skattekroner efter kontanthjælpsmodtagere.

Det mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, efter Cepos torsdag kritiserede, at en kontanthjælpsmodtager med tre børn samlet modtager kontanthjælp og offentlige ydelser for 365.000 kroner årligt efter skat.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd giver udlægningen fra Cepos indtrykket af, at kontanthjælpsmodtagere har en høj indkomst.

Direktør Lars Andersen erkender, at tallene, som Cepos udtaler sig om, og som kommer fra Beskæftigelsesministeriet, er korrekte. Men de bliver brugt som argument for, at det ikke kan betale sig at tage et arbejde.

»Det kan det dog allerede. De ydelser, som modtagere af kontanthjælp får, vil de også få som beskæftigede. Ydelserne, der ligger ud over kontanthjælpen, har intet at gøre med, om man er på kontanthjælp eller i job. Så lad os slå koldt vand i blodet,« siger Lars Andersen.

AE-direktøren forklarer, at ydelserne blot udbetales, hvis man har en lav indkomst og har børn - det sker altså uanset, om man er på kontanthjælp eller i et lavtlønsjob.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråds beregninger viser, at en lavtlønnet person har ret til næsten de samme ydelser som en kontanthjælpsmodtager. Samlet vil det ifølge rådet betyde, at en borger med tre børn og en løn før skat på 223.000 kroner årligt vil få 20.000 kroner mere til rådighed i forhold til en person med samme vilkår på kontanthjælp.

»Man blander det at være på kontanthjælp og det at være i job sammen med, om man har børn eller ikke har børn,« siger Lars Andersen.

Opgørelsen fra Beskæftigelsesministeriet viser, at en borger på kontanthjælp og med tre børn på et, fem og ti år på et år modtager 126.000 kroner i kontanthjælp efter skat. Derudover kommer der offentlige skattefrie tilskud til for eksempel børnepenge og friplads i dagsinstitutioner på 239.000 kroner, hvilket samlet svarer til 365.000 kroner årligt.

Lavtlønnede får dog som udgangspunkt stort set de samme ydelser, da det er afhængigt af indkomsten - uanset om der er tale om kontanthjælp eller løn.