Advokater rådgiver i skilsmissesnyd - giver »recept« på at få forældremyndighed

Advokater rådgiver i falske beskyldninger om overgreb og misrøgt. Lovgivningen freder forældre bag beskyldningerne.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil du være sikker på at vinde en sag om forældremyndighed, bopæl eller samvær, så skal du bare trække tiden, placere et par falske beskyldninger om krænkelser af barnet og måske tage en smut forbi et krisecenter. Skilsmisseadvokaterne giver i stigende grad opskriften på snyd. Det fortæller en række af landets førende skilsmisseadvokater og organisationer, som beskæftiger sig med skilsmisser, til Radio24syv.

»Vi har nogle advokater, som har fundet en recept, og det virker som om, de følger den slavisk,« siger Tanja Graabæk, direktør i organisationen Hvert Tredje Barn, som rådgiver forældre i skilsmisseforløb, til Radio24syv.

»Den klassiske metode er, at kvinden starter på et krisecenter, og samtidig begynder Statsforvaltningen at modtage anklager om incest, vold eller lignende. Jeg oplever sager, hvor man trækker sagsforløbet ved at aflyse møder. Jeg har sågar en sag, hvor advokaten har meldt sig syg, og modparten har set vedkommende et andet sted den dag,« siger hun.

I Advokatkæden Ret og Råd oplever man også flere sager med planlagt snyd.

»Der findes sager, hvor forældre udnytter systemet. Og her på kontoret har vi haft flere af den slags tilfælde,« siger advokat med speciale i familieret Louise Kryger.

Statsforvaltningen genkender også forhaling og snyd i skilsmissesager:

»Vi kan genkende et mønster i forhold til, hvad det er, der bliver sagt og skrevet i sagerne, og der er ingen tvivl om, at sagerne bliver flere og flere,« siger kontorchef i Statsforvaltningen Bente Koudahl.

Men selv om Bente Koudahl og kollegerne fornemmer urent trav fra forældre, så lykkes det alligevel ofte forældrene at forhale sagsbehandlingen.

»Når en bopælsforælder kommer med anklager mod samværsforælderen, kan vi være nødt til at suspendere samværet for at finde ud af, hvad det er, der er foregået,« siger hun til Radio24syv.

Når forældrepar ikke selv kan nå til enighed om, hvor børnene skal bo, eller hvem der skal have forældremyndighed, starter sagen i Statsforvaltningen. Og her sondres der mellem at være bopælsforælder og samværsforælder. Bopælsforælderen er den, som får børnenes folkeregisteradresse hos sig.

I Danmark er cirka 90 procent af alle bopælsforældre kvinder, og det er særligt bopælsforælderen, der har mulighed for sammen med sin advokat at snyde sig gennem systemet, fortæller advokat Louise Kryger.

»Det kan for eksempel være, at man som bopælsforælder undlader at udlevere til samvær med den anden forælder, og så går tiden, og til slut vil det være for voldsomt overhovedet at udlevere barnet til samværsforælderen,« siger hun til Radio24syv.

Det billede genkender også familieretsadvokat med møderet for Højesteret Sonja Toft.

»Jeg synes, at det er ganske forfærdeligt, især for børnene. Der er jo tale om en form for misrøgt,« siger hun og henviser til at nogle børn bliver frarøvet forholdet med deres far, fordi mor med advokaten på sidelinjen lægger ham på is for en afgørelse i Statsforvaltningen.

Forældreansvarsloven fra 2007 skal sikre, at »børn har ret til to forældre«, men det er som oftest weekend-far eller -mor, som taber. De har ikke automatisk ret til samvær, hvorimod loven sikrer bopælsforælder, som loven tilskynder størst mulig tilknytning til barnet.

Falske beskyldninger mod forældre udløser ingen straf. Skilsmissesager bliver afgjort ud fra Forældreansvarsloven, og her er det alene afgørende, hvordan konflikten påvirker barnet. Og for mange kan der være tale om en gratis omgang

»Hvis et barn har brug for at være hos den forælder, der kommer med beskyldningerne, vil en domstol jo heller ikke flytte barnet over til den anden forælder, selv om beskyldningerne ikke viser sig at være rigtige,« siger kontorchef i Statsforvaltningen Bente Koudahl.

Og der er brug for at gentænke hele systemet, mener formand for danske Familieadvokater Helle Larsen.

»Jeg mener slet ikke, at de spilleregler, som er gældende i Statsforvaltningen, er gode nok. Vi bør lavet et helt andet system, som vi kender fra retterne. Så ville der også være mulighed for at gribe ind, når forældre bevidst snyder i skilsmissesager,« siger hun til Radio24syv.