Advokater: Lukning af nævn svækker retssikkerhed

Det vil være en klar forringelse af flygtninges retssikkerhed hvis Flygtningenævnet nedlægges, lyder det fra Advokatrådet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort tilbageskridt og en alvorlig forringelse af retssikkerheden for flygtninge i Danmark.

Sådan karakteriserer formanden for Advokatrådets strafferetsudvalg, Sysette Vinding Kruse, forslaget fra Dansk Folkeparti om at nedlægge Flygtningenævnet, hvor asylansøgere kan anke afslag på asyl.

»Det er en klar forringelse af flygtninges retssikkerhed, for der sidder et uvildigt nævn med en dommer som formand og med nogle repræsentanter, der træffer beslutninger ud fra nogle helt objektive og saglige kriterier,« siger Sysette Vinding Kruse.

Hos Landsforeningen af Forsvarsadvokater forudser formand Henrik Stagetorn også, at vil være yderst problematisk, hvis Flygtningenævnet nedlægges:

»I Flygtningenævnet er der opsamlet en hel masse erfaring - dels viden om situationen i de enkelte lande, hvor folk kommer fra, men så er der også en række medlemmer med særlige kompetencer, som kan give en kvalificeret vurdering af, om ansøgningerne skal imødekommes eller ej. Hvis man nedlægger det, vil man fjerne den betydelige sammenhæng af kompetencer, og det vil efter min opfattelse medføre en forringelse for den pågældende udlænding,« siger han.

Det er Udlændingestyrelsen, der beslutter, om en flygtning kan få asyl i Danmark. Får man afslag her, går sagen videre til Flygtningenævnet, og ifølge Sysette Vinding Kruse er der en god - og tidsbesparende - grund til, at nævnet blev oprettet i sin tid.

Uden et Flygtningenævn vil man stadig kunne indbringe sin klage for domstolene, men det tager tid. Det er meget meget mere langsommeligt end flygtningenævnet,« påpeger hun.

Sysette Vinding Kruse og Henrik Stagetorn er enige om, at en eventuel nedlæggelse af Flygtningenævnet kan få alvorlige konsekvenser.

»Det kan i givet fald betyde, at man sender nogle mennesker ud af landet, som ikke skulle have været sendt ud, fordi de decideret er i fare det sted, de kommer hen,« siger Sysette Vinding Kruse.