Advokat og anklagemyndighed: Kvindelig dansk jihadist er ikke blevet udleveret til Danmark

Hverken anklagemyndigheden eller advokaten til den danske kvindelige jihadist, som ifølge flere udenlandske medier angiveligt skulle være udleveret til Danmark, kender noget til dette.

Islamisk Stat-krigere i Raqqa-provinsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters

En 20-årig dansk kvinde med mellemøstlig baggrund, som er sigtet for at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat (IS) og for at rekruttere nye medlemmer til IS, er fortsat tilbageholdt i Tyrkiet og er altså ikke – modsat hvad flere tyrkiske medier det seneste døgn har oplyst – udleveret til Danmark.

»Vi har ikke oplysninger om, at hun skulle være kommet til Danmark,« siger Dorit Borgaard, som er chef for den del af anklagemyndigheden i Københavns Politi, der efterforsker terrorsager.

Det samme oplyser kvindens forsvarer, advokat Jesper Storm Thygesen.

»Så vidt jeg er orienteret, er hun endnu ikke i Danmark. I så fald ville jeg få det at vide og blive tilsagt til et grundlovsforhør, der skal holdes senest 24 timer efter, at hun er kommet til landet,« siger Jesper Storm Thygesen.

Den yngre danske kvinde, der er beskyttet af navneforbud, blev 2. august 2017 varetægtsfængslet in absentia – uden at være til stede – ved Retten i Glostrup, sigtet for overtrædelse af blandt andet straffelovens paragraf 114e, der med en strafferamme på fængsel indtil seks år straffer personer, der »fremmer virksomhed for en person, en gruppe eller en sammenslutning«, der begår terror.

Med andre ord er kvinden sigtet for at »fremme« Islamisk Stats terror i Syrien og Irak og mistænkt for at have hvervet fremmedkrigere til terrororganisationen. Politiet har ved hjælp af såkaldt geo-lokation af fotos, der er sendt af den yngre kvinde, konstateret, at hun i 2017 befandt sig i IS-højborgen Raqqa i Syrien, og det er politiets opfattelse, at hun i Syrien havde tæt kontakt til en højtstående IS-person af Kosovo-albansk oprindelse, der har rekrutteret for organisationen.

Den yngre kvinde er blandt andet mistænkt for at forsøge at rekruttere et nært familiemedlem, hvilket næsten var ved at lykkedes. Familiemedlemmet, hvis identitet og tilknytning, Berlingske på grund af navneforbuddet ikke kan give flere detaljer om, planlagde at rejse til Syrien og slutte sig til Islamisk Stat, men hendes forældre tog hendes pas, og hun kom aldrig af sted. Hun blev for for nylig idømt tre års fængsel for forsøg på at slutte sig til terrorgruppen.

Opholdt sig i »safe house«

Kvinden, der er dansk statsborger, blev angiveligt anholdt efter en stor politirazzia i den tyrkiske by Bursa. Her fandt politiet et dansk pas blandt kvindens ejendele.

Kvinden skal angiveligt være rejst til Syrien via Tyrkiet og efter et ophold af »ukendt varighed« være vendt tilbage til Tyrkiet, hvor hun har boet i et såkaldt »safe house« for IS-jihadister i Hatay-provinsen, der ligger på grænsen til Syrien.

For nylig skar justitsminister Søren Pape Poulsen (K) igennem efter længere tids politisk debat om, hvorvidt Danmark skal hjemtage udrejste jihadister.

Her fastslog justitsministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske, at »faktum er, at vi ikke kan nægte danske statsborgere at komme tilbage til Danmark. Det gælder, uanset hvor uønskede de er – og dermed også fremmedkrigere. Før eller siden vil der derfor komme flere tilbage til Danmark«.