Advokat i Udbyttesagen: "Det er en hovsa-løsning"

Regeringen har foreslået at droppe en undersøgelsekommision og i stedet lade en advokatundersøgelse finde ud af, hvem der er ansvarlig i den store svindelsag. "Det er en hovsa-løsning," mener Jacob Aaes, der er advokat for hjemsendte skattedirektør, Jens Sørensen.

Skatteminister Karsten Lauritzen præsenterer planerne for fremtidens skattevæsen på et pressemøde t i lokale Pro-D i Provianthuset ved Christiansborg. d. 26. august 2016.- - Se RB 7/9 2016 09.12. Skat bruger Panama-papirerne mod skattesnydFolketinget giver Skat en usædvanlig tilladelse til at betale en anonym person for oplysninger fra de såkaldte Panama-papirer om danske skattesnydere. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

I svindelsagen om de 12,3 milliarder kroner der forsvandt i refusion af dansk udbytteskat, retter advokat hos Koch/Christensen, Jacob Aaes, nu kritik mod regeringens forslag om at lade en advokatundersøgelse udrede sagen.

Han mener, at en undersøgelseskommision er den rette løsning, hvis man vil til bunds i sagen om de forsvundne millarder.

Skatteminister, Karsten Lauritzen sagde til Politiko 9. september:
»Jeg afviser ikke noget, men en kommission arbejder ikke hurtigt, den arbejder faktisk meget langsomt. Hvis vi skal have nogen svar og lære noget af sagen, så er der brug for en vis hastighed, så kan vi ikke vente fire eller fem år.«

Men den udlægning er Jacob Aaes ikke enig i.

»Jeg opfatter en advokatundersøgelse som en hovsa-løsning. Der er ikke nok retssikkerhedsmæssig beskyttelse af alle involverede parter, som en kommision kunne give,« siger han og tilføjer:

»Jeg mener ikke, at en advokatundersøgelse giver endeligt svar på, hvad der er sket. Det, der er aller mest problematisk, er, at advokatundersøgelse ikke har vidnedelen med, som en kommission har, så det mundtlige input mangler. Den her sag skriger jo efter, at de involverede parter får lov at fortælle, hvordan de har oplevet det her,« siger advokat for hjemsendte skattedirektør Jens Sørensen, Jacob Aaes.

Svært at placere ansvaret

Ifølge Roger Buch, der er forskningschef i samfundsfag på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er det svært i sager, hvor der er mange involverede parter at pege på, hvem der har skylden.

»Der er lange beslutningskæder, og sagerne kører over meget lange tidsforløb, hvor det er svært at udpege det punkt, hvor fejlen blev begået. Derfor er det vanskeligt at konstatere, hvem der har ansvaret. Og skal man ind i den proces, bliver det en meget langvarig og omkostningsfuld proces, hvor man risikerer ikke at kunne pege på en eller to bestemte personer,« siger han til Politiko den 9. september.

Advokat hos Koch/Christensen tilføjer slutteligt, at han på baggrund af konklusionerne i Kammeradvokatens rapport forventer, at »der igen bliver åbnet op(...)« for hans klient, hjemsendte skattechef, Jens Sørensen, hos SKAT.