Advokat er dødtræt af kæmpe forsinkelse i straffesag

Sag mod fem sjællandske mænd har ligget stille i Københavns Byret i 30 måneder. Advokat forlanger afklaring.

gravemaskine - 201706141143416
Gravemaskiner, betonknusere, mørtelværk og andre maskiner blev leaset i en kriminel trafik, påstår anklagemyndigheden i stor straffesag (arkivfoto). Free/Www.colourbox.com Fold sammen
Læs mere

En straffesag om grov svindel i et entreprenørselskab samler støv i Københavns Byret.

Gang på gang har retten udsat den såkaldte hovedforhandling. Forsinkelsen i sagen om det kollapsede FH Byg Aps. er nu oppe på to et halvt år.

Endnu er anklageskriftet ikke blevet læst op, selv om det efter planen skulle være sket i januar 2015.

Men nu har forsvareren for én af de fem tiltalte mistet tålmodigheden. Han beder byretten om at tage affære.

- Jeg har anmodet retten om at udskille sagen mod én af de tiltalte, så vi kan komme i gang, siger advokat Christian Laubjerg fra Slagelse.

Det er sygemeldinger fra denne ene tiltalte, BH, der er 47 år og fra Nordvestsjælland, som har sat sagen i stå. Han har haft såkaldt lovligt forfald.

Forsinkelsen og uvisheden om sagens gang påvirker Christian Laubjergs klient.

- Hele hans liv og især hans arbejdsliv er blevet sat på stand-by. Det har stor betydning for ham at vide, fra hvornår han skal sidde to dage om ugen i Københavns Byret. Det er en slags handlingslammelse, siger advokaten.

Efter planen vil det tage cirka 30 uger at gennemføre sagen mod de fem tiltalte, der bor rundt om på Sjælland. I alt drejer anklageskriftet sig om svindel for cirka 90 millioner kroner.

Den sygemeldte BH udpeges i anklageskriftet som hovedmanden, mens de øvrige er tiltalt for mindre beløb.

I modsætning til de fire andre er han også anklaget for grov afpresning, som skal være stået på i fire år. Offeret kan dog ikke føres som vidne. Han tog sit eget liv i marts 2013. BH nægter sig skyldig.

Ifølge loven må sager mod flere personer kun lægges sammen, hvis det kan ske uden væsentlig ulempe.

- Den betingelse er efter min opfattelse faldet bort, siger Christian Laubjerg.

Påstanden fra anklagemyndigheden er, at FH Byg Aps leasede gravemaskiner, mørtelværk, betonknusere og andre maskiner i en heftig trafik, selv om de fleste maskiner ikke fandtes i virkeligheden. Dermed blev leasingselskaberne bedraget, lyder det.

I den kommende uge holder byretten endnu et møde om sagens skæbne.

/ritzau/