Advarsel til amerikanere i København: Vær stærk og se gangsterne i øjnene

Den amerikanske ambassade i København har sendt en besked til amerikanere i Danmark med en lang række gode råd til, hvordan de bedst kan begå sig midt i en bandetid og med lommetyve i bybilledet.

Kay Xander Mellish har boet i mange år i Danmark. Hun mener, at den nye sikkerhedsmelding fra den amerikanske ambassade til amerikanske statsborgere i Danmark er »over the top«. Her er hun fotograferet på Den sorte Plads på Nørrebro. En bydel, der i den grad har været ramt af den bandekonflikt, der har udløst meldingen fra ambassaden. Foto: Sofie Mathiassen Fold sammen
Læs mere

Løb kun en tur i dagtimerne, vær ikke bange for at se fjenden i øjnene, sørg for at variere hverdagens rutiner og hav styr på omgivelserne.

Sådan lyder nogle af de mange råd, herboende amerikanske statsborgere netop har modtaget fra deres hjemlands ambassade i København. Under overskriften »Be a Hard, Unpredictable, and Less Inviting Target« gennemgår ambassaden i lyset af ikke mindst bandekonflikten, hvad amerikanere i Danmark kan gøre for at passe på sig selv.

Den nye melding skal også ses i lyset af almindelig plattenslageri, lommetyveri og småkriminalitet i gader og stræder, og den kommer kort tid efter, at ambassaden i august midt i bandekonflikten udsendte en security message til alle amerikanere i København. Ambassaden henviste til dansk politi og opfordrede til særlig agtpågivenhed, hvis turen gik til Nørrebro, Nordvest, Brønshøj og Husum.

Den nye besked fra ambassaden forklarer, hvordan det bl.a. handler om at undgå konfrontation ved at »overbevise mulige gerningsmænd om, at man er et sværere mål end andre potentielle ofre«. Dertil kommer en lang række gode råd såsom at undgå alt for forudsigelige rutiner i forhold til turene til og fra arbejde, indkøb, besøg på restauranter osv.

»Et kropssprog, der udtrykker agtpågivenhed og selvtillid, lader mulige overfaldsmænd forstå, at man er klar over deres tilstedeværelse, og at man kan være klar til at forsvare sig selv. Vær ikke bange for at opnå øjenkontakt,« hedder det.

Som amerikaner i Danmark siden 2000 og bosiddende på Bispebjerg kender Kay Xander Mellish kun bandekonflikten i København alt for godt. Men beskeden fra ambassaden er nok »over the top«, som hun formulerer det.

»Alle kan blive ramt af en kugle, når der bliver skudt i gaderne. Men skuddene er ikke rettet specifikt mod amerikanere,« siger amerikaneren, der er blogger, foredragsholder og forfatter til bl.a. bogen »How to Live in Denmark«.

Men, forklarer hun, danskere har ikke samme forståelse og oplevelse af vold og konflikt, som amerikanere har.

»I USA er man vant til et vist niveau af vold, som man ikke er vant til her. I USA lærer man altid, hvordan man undgår at komme i sådanne situationer,« siger Kay Xander Mellish, der også har dansk statsborgerskab:

»Kvinder i USA lærer, hvordan de skal håndtere et overfald. Jeg voksede op i Wisconsin i et sikkert nabolag, og der var vi også bevidste om det. Jeg har boet i New York sidst i 1980erne og i 1990erne, og der planlagde man altid dagen med risikoen for kriminalitet i baghovedet. Skulle man på natklub, orienterede man sig altid i forhold til omgivelserne. Det gør man ikke i Danmark.«

Da hun bor på Bispebjerg i Nordvest og ikke langt fra Nørrebro, tager hun selv forholdsregler i forhold til banderne.

»Jeg prøver at undgå at komme, hvor banderne opholder sig, og hvis det er, prøver jeg at komme der først på dagen. Jeg ved fra New York, at om morgenen sover banderne,« siger hun.

Konsul på den amerikanske ambassade, Rebekah Drame, understreger, at meddelelsen er afstemt med udenrigsministeriet hjemme i USA, og at den skal læses i en amerikansk kontekst. Ikke i en dansk, hvor »Be a Hard, Unpredictable, and Less Inviting Target« kan lyde voldsomt i et ellers så fredeligt København.

»Den henvender sig til amerikanske statsborgere, ikke danskere,« siger hun.

Konsulen forklarer, at beskeden er sendt til at alle amerikanere, der er registreret i Smart Traveler Enrollment Program. Uanset om de blot er på ferie i Danmark eller er blandt de cirka 20.000 amerikanere, der bor her.

»Det er vores pligt at komme med sikkerhedsmeddelelser,« siger hun.

Er du tryg her?

»Jeg elsker det her med min familie,« siger hun.