Advarsel: Pas på med at leje bil med et Visa/Dankort

Det kan blive dyrt at bruge sit almindelige Visa/Dankort til at betale for en lejebil i udlandet, lyder det fra Forbruger Europa.

Nogle biludlejningsselskaber i udlandet accepterer ikke et Visa/Dankort eller kræver, at man i så fald køber en tillægsforsikring. Du sikrer dig bedst ved at medbringe et ekstra kreditkort. Free/Mikhaylov Oleg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ferien er booket, lejebilen er bestilt, og når flyturen er overstået, er det bare at sætte sig ind i den forudbestilte bil.

Men der kan vente en ekstraregning, før I kan få nøglerne til lejebilen udleveret.

Hvis I udelukkende har et Visa/Dankort med i pungen, er der nemlig risiko for, at udlejningsfirmaet pålægger et ekstra gebyr. Og den ekstra udgift kan være svær at komme udenom, når man står på fremmed grund med sit danske debetkort.

»Vi får til stadighed henvendelser fra danskerne, der er løbet ind i den problematik, at de pludselig står uden mulighed for at bruge det Visa/Dankort, de har med. I stedet bliver de tvunget ud i at købe en form for forsikring og betale ekstra, hvis ikke de har et andet kort, de kan bruge,« siger Lars Arent, leder af Forbruger Europa.

Problemet består i måden, et Visa/Dankort fungerer på, nemlig som et debetkort.

Biludlejeren vil gerne have garanti for at få sine penge, hvis der skulle opstå problemer eller skader på bilen. Og derfor er det meget almindelig praksis, at der reserveres et depositum, som udlejningsfirmaet kan trække af.

Men man kan ikke reservere et beløb på den måde på et debetkort. Derfor kan man risikere, at udlejningsfirmaet i stedet tvinger en til at købe en ekstra forsikring eller helt afviser kortet.

Og der er ikke andet at gøre, end at holde øje med udbyderens betingelser og medbringe et ekstra kort, siger Lars Arent.

»Det bedste bud, vi kan give på at eliminere det som en risiko, er, at man altid allierer sig med et ekstra kreditkort, når man tager til udlandet og skal leje bil,« siger han.

Der har været nogle særligt uheldige situationer, hvor forbrugeren har kunnet betale for selve billejen på forhånd over nettet med sit Visa/Dankort.

Men når bilen så skal udleveres, er kortet ikke længere godt nok i forhold til at kunne reservere et beløb, fortæller Lars Arent.

I december offentliggjorde Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en afgørelse i netop sådan en sag, hvor en kvinde havde bestilt og betalt lejebiler hjemmefra, men ved fremmøde var hendes Visa/Dankort ikke længere nok.

Af afgørelsen fremgår det, at det er af stor betydning, hvorvidt udbyderen i aftalebetingelserne har gjort opmærksom på, at et Visa/Dankort ikke nødvendigvis er gyldigt.

Forbruger Europa drager samme konklusion:

»Hvis man på forhånd er blevet gjort opmærksom på det, så er det noget, man må acceptere,« siger han.

Visa er blevet forelagt problematikken, men har på nuværende tidspunkt ingen kommentarer.

/ritzau/FOKUS