Advarsel mod ny identitet

H.J. Bonnichsen, tidligere chef for PET, mener ikke, at man løser problemerne med æresdrab ved at give de truede kvinder ny identitet.

Den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste, (PET), Hans Jørgen Bonnichsen, advarer i dag i et debatindlæg i Berlingske Tidende mod at tro, at indvandrerkvinder, der risikerer at blive udsat for æresdrab, fordi de flygter fra et tvangsægteskab, kan sikres med en ny identitet.

Dansk Folkeparti vil fremsætte et lovforslag, der skal gøre det muligt for staten at hjælpe disse kvinder med nye papirer, nyt navn og støtte til at etablere sig i en anden del af landet, om nødvendigt i udlandet. Forslaget har på forhånd mødt velvilje fra samtlige partier i Folketinget.

Men Hans Jørgen Bonnichsen betegner et identitesskifte som en amputering af liv.

»Man må kappe alle forbindelse til ens fortid, ens familie, ens venner, ens job, ens bopæl og alle øvrige sociale relationer. Det er ganske enkelt nødvendigt, hvis det skal virke,« påpeger den tidligere PET-chef, der betegner det som en falliterklæring, hvis samfundet skal gribe til en så ekstrem og invaliderende metode for at hamle op med den forfærdige kriminalitetsform, som æresdrab er.

»Det bør kun ske, hvor der ingen anden udvej er,« mener han.

Med 41 års erfaring i politiet ved Bonnichsen, at det er svært i et så lille land som Danmark at gennemføre et fuldstændigt identitetsskifte.

»Det er selv for trænede efterretningsfolk fyldt med risici. Så mon ikke en pakistansk kvinde i den giftemodne alder, der pludselig dukker op i Aalborg, og som ikke er vant til eller trænet i sin dækhistorie, hurtigt kan give anledning til spekulationer,« spørger Hans Jørgen Bonnichsen.

»Vejen til at forhindre æresdrab er ikke en lovgivning med et invaliderende indgreb som et identitetsskifte. Det er at fastholde det momentum, der blev skabt af Ghazala-sagen. Dette er ensbetydende med oplysning, støtte til politiets arbejde, og ikke mindst til den ganske enestående indsats, der ydes rundt omkring i landet på vore krisecentre,« konkluderer han.