Advarsel mod balloner til små børn

Ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at balloner afgiver farlige stoffer, når børn sutter på dem. Regeringen lægger pres på EU for at få grænseværdier.

Balloner kan afgive farlige stoffer, når man sutter på dem. Derfor anbefales det at puste dem op med en pumpe. Man bør ikke lade sine børn sidde og sutte på balloner.

Sådan lyder advarsler fra Miljøstyrelsen i kølvandet på en ny undersøgelse, der viser, at balloner kan afgive kemiske stoffer, der er kræftfremkaldende. Det drejer sig om nitrosaminer og stoffer, der kan omdannes til nitrosaminer.

Miljøstyrelsens undersøgelse viser, at risikoen for skader på børn, der sutter på balloner, er lille. For at være på den sikre side vil miljøminister Troels Lund Poulsen (V) imidlertid have ændret EU's legetøjsdirektiv, så der kommer fælles regler for indholdet af de farlige stoffer i balloner.

I EU har Holland og Tyskland som de eneste lande indført nationale grænseværdier for afgivelse af nitrosaminer fra balloner. Men den vej ønsker Troels Lund Poulsen ikke at gå.

/ritzau/