Advarsel mod at flytte asylbørn ud af centrene

Røde Kors advarer nu mod følgevirkningerne af regeringens forslag om at lade afviste asylansøgere bo uden for asylcentrene. Sårbare børn kan blive tvunget væk fra skole og kammerater.

Ifølge Røde Kors er det for usikkert at flytte sårbare børn væk fra asylcentrene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen

Dansk Røde Kors advarer nu mod følgevirkning­erne af regeringens forslag om at lade en gruppe asylansøgerfamilier flytte ud af asylcentrene. Udflytningen kan være en belastning for de i forvejen udsatte børn, der bor på Center Sandholm i Allerød Kommune, fordi de kan blive tvunget væk fra deres netværk, vurderer leder af asylafdelingen i Dansk Røde Kors, Jørgen Chemnitz.

»Det lyder så nemt og besnærende at sige: Lad dem bare komme ud. Men det løser jo ikke problemerne for asylansøgerne. Usikkerheden og angsten for fremtiden flytter med,« siger han.

Forslaget om at lade asylsøgere bo uden for centrene var et af de store slagnumre i valgkampen, og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) holder i denne uge det første egentlige forhandlingsmøde med DF om de afviste asylansøgere.

»Vi gør opmærksom på, at når der har været voldsom kritik af flytninger og brud på relationer, så er det altså en bivirkning til den model, der er lagt frem. Det siger vi gennem den viden, vi har. Vi har jo været tættest på alle ansøgerne,« siger Jørgen Chemnitz, der ikke er modstander af ideen.

Men han ønsker at påpege risikoen: Det bliver vanskeligt at finde boliger tæt på Sandholm, hvor omkring halvdelen af de 60 berørte familier bor. Børn, der i forvejen er skrøbelige, kan derfor blive tvunget til at flytte væk fra deres skole og kammerater.

Dansk Røde Kors mener i stedet, at de omtalte familier bør få opholdstilladelse, fordi der ikke er udsigt til, at de kan vende hjem.

Birthe Rønn Hornbech understreger, at udmøntningen af aftalen vil ske i samarbejde med Dansk Røde Kors.

»Jeg lægger meget vægt på, at de bliver inddraget. De ved noget om det, og de har gjort det godt,« siger hun.

DF vil nu have undersøgt, om man gør børnene en bjørnetjeneste ved at lade dem flytte, siger integrationsordfører Peter Skaarup, der som udgangspunkt mener, at asylansøgerne skal blive boende.