Advarsel: Hizb ut-Tahrir vil hverve fodbolddrenge til islamisme

Den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir har sat sig på formandsposten i fodboldklubben Brøndby Strand IK. Den vil ifølge en ekspert bruge klubben til at hverve nye medlemmer i lokalområdet.

Zahid Mansoor er formand for Brøndby Strand IK og tillige medlem af Hizb ut-Tahrir. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Den omstridte islamistiske forening Hizb ut-Tahrir bruger sport, børn og unge i et forsøg på at etablere sig i Brøndby Strand syd for København.

Sådan lyder meldingen fra ekspert i Hizb ut-Tahrir Kirstine Sinclair, efter at det er kommet frem, at fodboldklubben Brøndby Strand IK på Københavns vestegn har fået en ny bestyrelse, hvis formand og kasserer begge er medlemmer af den islamistiske organisation.

Hizb ut-Tahrir ønsker bl.a. en islamisk stat, et såkaldt kalifat. Organisationen er forbudt i flere andre lande, men ikke herhjemme.

Den nye bestyrelse har allerede bandlyst alkohol og svinekød i klubben, hvor det, indtil bestyrelse kom til i december, ellers har været muligt at nyde en øl eller to, siden den blev grundlagt i 1935.

Men det er ikke det tørlagte klubhus, der bekymrer forskeren fra Syddansk Universitet. Dem, der skal være bekymrede, er derimod forældrene til børnene i klubben.

»De skal holde øje med, hvordan det her kommer til at påvirke deres børn,« siger hun:

»Det er svært at tro, at Hizb ut-Tahrir ikke vil forsøge at påvirke dem.«

Kirstine Sinclair henviser til, at organisationen bl.a. har opfordret muslimer til ikke at stemme til folketingsvalg, og at den opfatter homoseksuelle som afvigere.

»De har garanteret en passion for fodbold og er engagerede klubfolk, men de bruger al deres energi og alle deres ressourcer på at arbejde for deres politiske sag. Derfor har det, de gør her, efter al sandsynlighed også et rekrutteringssigte,« mener hun:

»Med fodboldklubben har de så at sige en platform for deres ideer i Brøndby Strand, et fundament for deres arbejde, og så går de videre derfra.«

Hun understreger dog, at »der ikke er grund til at være bekymret for demokratiet, og at der bliver etableret en islamisk stat«. Til gengæld er der »grund til at være særligt opmærksom på, hvordan de kan påvirke unge mennesker med deres negative og diskriminerende tankegang«.

Klubformand Zahid Monsoor afviser, at religion og idræt bliver blandet sammen i klubben.

»Den bekymring skal man slet ikke have. Vi er folk, som er født og opvokset i området. Jeg har selv spillet i klubben i mange år. Vi er der med ét formål, og det er at spille fodbold. Grunden til, at vi er gået ind i bestyrelsen, er den meget uhensigtsmæssige måde, som den tidligere bestyrelse har forvaltet medlemmernes penge på,« forklarer han.

Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, mener, at Hizb ut-Tahrir skal forbydes herhjemme, og hun er »ikke tvivl om«, hvad organisationen vil med Brøndby Strand IK.

»Hizb ut-Tahrir har taget magten for at kapre unge mennesker, uanset om de er af dansk eller anden etnisk herkomst. De er så velovervejede i det, de gør,« fastslår hun:

»De sniger sig ind alle steder. Først var det moskeerne, så var det gymnasierne, og nu er det sportsklubberne, hvor der jo netop kommer unge mennesker.«

Hun henviser til, hvordan Hizb ut-Tahrir forrige jul bistod en muslimsk domineret bestyrelse i byggeriet Egedalsvænge i Kokkedal i en meget omdiskuteret sag, hvor bestyrelsen stoppede en mangeårig tradition med juletræ i boligforeningen. Hun henviser også til, hvordan Hizb ut-Tahrir har opfordret til muslimsk kamp mod blandt andre danske soldater i Afghanistan, og hun henviser til, hvordan dens medlemmer tidligere har uddelt løbesedler med opfordring til drab på jøder, og at deres talsmand er blevet dømt for at overtræde racismeparagraffen.

Brøndby Kommunes borgmester, Ib Terp (S), er så bekymret over udviklingen, at han nu sætter klubben under overvågning.

»Hvis der foregår en sammenblanding af religion og idræt, må vi undersøge mulighederne for at standse kommunens tilskud til klubben. For den sammenblanding er helt urimelig,« siger han.

Langt de fleste medlemmer af klubben er tosprogede.