Advarsel fra pindsvinevenner: Pindsvin bliver slagtet om natten

Pindsvinevenner advarer imod at lade robotplæneklippere køre i haven om natten. De kvæster nemlig pindsvin, frygter de. Men en pindsvineforsker har dog svært ved at forestille sig, at det kan have sin rigtighed.

Et pindsvin, der angiveligt er blevet dræbt efter et møde med en robotplæneklipper. Billedet stammer fra Pindsvinevennerne i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pindsvinevenner i Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Haveejere skal lade være med at lade deres robotplæneklippere køre i haven om natten, hvis de vil sikre havens pindsvin mod død og ødelæggelse.

Sådan lyder opfordringen fra foreningen Pindsvinevennerne i Danmark, efter at foreningen i løbet af kort tid har fået indleveret tre alvorligt kvæstede pindsvin, der ifølge foreningen efter alt at dømme har været i nærkontakt med robotplæneklippere.

Ulykkerne er opstået her i foråret, hvor det atter er tid til at slå græsset, samtidig med at pinsvinene vågner fra deres vinterhi. Nogle haveejere vælger at lade robotplæneklipperne køre om natten, så den ikke forstyrrer dem i haven om dagen. Men det er også om natten, at pindsvinene snøfter rundt efter biller, snegle og andet mundgodt. Uvidende om faren fra plæneklippernes klinger.

Det forklarer Kenneth Egholm Jensen, der er pindsvineplejer og medlem af foreningens bestyrelse.

Han tilføjer, at de tre tilskadekomne pindsvin stammer fra såvel Jylland som Sjælland. Så sent som i sidste uge fik han på Djursland indleveret et af de molestrerede dyr. Overkæbe og snude var flået af, underkæben var brækket, og dyret har formentlig båret rundt på de voldsomme skader et par dage, før Kenneth Jensen tog imod det, gav smertelindring og sørgede for, at det blev aflivet af en dyrlæge.

Alle tre pindsvin er døde af deres kvæstelser, siger han og tilføjer, at foreningen også har postet advarslen på Facebook.

Kenneth Egholm Jensen erkender, at plæneklipperne har en sikkerhedsanordning, der får dem til at stoppe. Men først for sent, mener han og foreningen.

Så luk robotplæneklipperne inde om natten?

»Ja, ikke alene af hensyn til pindsvinene, men også af hensyn til alle de andre nataktive dyr,« siger Kenneth Egholm Jensen.

Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen fra Syddansk Universitet (SDU) har mere end svært ved at se, at robotplæneklippere kan anrette den slags skader. I stedet kan der være tale om såkaldte kanttrimmere, vurderer hun.

»Hvorfor stopper plæneklipperen for en bold, men ikke for et pindsvin? Det holder ikke. Men det er rigtigt, at der er mange eksempler på, at pindsvin, der f.eks. ligger om dagen og sover under en hæk, bliver ramt af kanttrimmere og på den måde dør,« siger hun.

Hun går så langt som at kalde meldingen fra pindsvinevennerne for »en storm i et glas vand«.

»Pindsvin hører og lugter godt. Selvfølgelig er de opmærksomme på plæneklipperne. Enten vil de løbe eller rulle sig sammen, så hvordan kan det så lade sig gøre, at det her ene pindsvin nærmest var halshugget? spørger hun:

»Men uanset hvad, er det da en god ide at tænke sig om, inden man lader plæneklipperne køre i haven og forstyrre om natten.«